Изследователите са открили, че някои от най-редките хищници в океана

...
Изследователите са открили, че някои от най-редките хищници в океана
Коментари Харесай

Нещо кара стотици акули да се събират на едно място в океана

Изследователите са разкрили, че някои от най-редките хищници в океана се събират едновременно.

Пълнолунието евентуално не е най-хубавото време за разходка из океана. Изследователите са разкрили, че тъкмо през този интервал стотици от най-редките и застрашени акули на Земята се събират в една точка на океана, трансформирайки го в най-опасното място на Земята, пише IFLScience.

Изследователите считат, че това е обвързвано по някакъв метод с лунните цикли, само че не схващат изцяло за какво това се случва. Въпреки това учените са съумели да създадат някои изненадващи открития.

Голямата акула чук (Sphyrna mokarran) е станала обект на проучване, като задачата е била да се научи повече за това по какъв начин се държат тези животни в централната част на Тихия океан. По време на изследването учените са създали серия от фотоси и са измерили акули чук в два района на Френска Полинезия: атолите Рапнгироа и Тикехау.

През лятото на 2020 година и 2021 година на тези места са били следени огромен брой редки акули чук, които доста рядко се срещат по друго време. Интересно е, че най-вече тези огромни групи са се състояли от възрастни женски, които като че ли са се събирали в някакъв тип завет в океана на пълнолуние.

Преди това учените са открили също, че цялостната луна притегля орловия склон (Aetobatus ocellatus), който е обичана закуска на акулите чук. Известно е, че огромните акули чук мигрират по едно и също време с съществуването на храна и многочислените им натрупвания в тези региони на океана са следени повече от една година поред. В резултат на това учените са стигнали до извода, че това държание на акулите може да е обвързвано с храненето.

Авторите на проучването допускат, че акулите се възползват от миграцията на скатовете и по тази причина се появяват всяка година на едно и също място, с цел да пируват с плячка. Малко проучвания на A. ocellatus са извършени във Френска Полинезия, само че общото събиране на стада от скатове е държание, за което е известно, че се свързва с етапите на размножаване.

Изследователите обаче показват, че тази връзка сред притока на огромни акули чук и орелите скатове би трябвало да се пояснява внимателно. Учените не изключват, че държанието на морските жители може да е обвързвано и с някои екологични или биотични фактори, които водят до увеличение на броя на двата типа в тази част на океана.

Изследователите възнамеряват да продължат работата си, с цел да разкрият загадката на мистериозното скупчване на огромни акули чук в тези елементи на океана и да схванат дали има връзка с увеличението на броя на скатовете през същите интервали от време.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР