Изследователи заснеха в Калифорния изключително странна риба, която вижда през

...
Изследователи заснеха в Калифорния изключително странна риба, която вижда през
Коментари Харесай

Рядка риба вижда през челото си

Изследователи снимаха в Калифорния извънредно странна риба, която вижда през челото си. На километър под повърхността на залива Монтерей край Калифорния експертите откриха създание с изцяло транспарантна глава, през която надничат зелени кълбовидни очи.

Създанието с латинското название Macropinna microstoma се среща извънредно рядко. Досега е забелязвана от специалисти единствено девет пъти, макар че са направени над 5600 спускания на дълбоководни камери в местата, за които се допуска, че са населявани от рибата. Едва преди дни тя е била снимана на видео, като екземплярът е плувал на към 650 метра под повърхността на водата.

Пред прожектора на камерата изцяло транспарантната глава на рибата, цялостна с транспарантна течност, се вижда идеално. Очите ѝ са необикновено чувствителни към светлина и могат да бъдат насочени право нагоре, към върха на главата ѝ, или право напред.

Местата на обитаване на съществото варират от Берингово море до Япония и Калифорния. Рибите живеят в Зоната на здрача на океана, която се намира на към 200 до 1000 метра под водата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР