Изследователи смятат, че са открили произхода на Черната смърт повече

...
Изследователи смятат, че са открили произхода на Черната смърт повече
Коментари Харесай

Черната смърт: Вече е ясно откъде е тръгнала бубонната чума


Изследователи считат, че са разкрили произхода на Черната гибел повече от 600 години, откакто тя убива десетки милиони хора в Европа, Азия и Северна Африка.

Здравната злополука от средата на XIV в. е една от най-значимите в човешката история. Въпреки дългогодишните проучвания обаче учените не съумяват да открият къде е началото на бубонната чума.

Сега анализът демонстрира, че това е станало в Киргизстан, Централна Азия, през 1330 година

Изследователският екип от университета в Стърлинг, Шотландия, от немския институт " Макс Планк " и университета в Тюбинген проучва антични ДНК проби от зъбите на скелети в гробища край езерото Исък Кул в Киргизстан.

Те избират региона, откакто виждат забележителен скок на погребенията там през 1338 и 1339 година Екипът е секвенирал ДНК от седем скелета.

Те са анализирали зъбите, защото те съдържат доста кръвоносни. В три от тях откривателите откриват чумната бактерия Yersinia pestis.

„ Нашето проучване поставя завършек на един от най-големите въпроси в историята и дава отговор на въпроса по кое време и къде е почнал най-известният палач на хора “, споделя доктор Филип Славин, историк от университета в Стърлинг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР