Изследователи съобщават, че са разгадали механизма, предпазващ бавноходките от радиация,

...
Изследователи съобщават, че са разгадали механизма, предпазващ бавноходките от радиация,
Коментари Харесай

Бавноходките издържат на хиляда пъти по-голяма радиация от други животни

Изследователи оповестяват, че са разгадали механизма, предпазващ бавноходките от радиация, написа Лайв сайънс, представена от Българска телеграфна агенция.

Бавноходките са микроскопични безгръбначни, известни с невероятната си устойчивост. В рискови условия въпросните създания изпадат в положение на анабиоза, което може да продължи с години и даже десетилетия.

Една от най-невероятните " суперсили " на бавноходките е устойчивостта на радиация. Учени от Съединени американски щати са открили, че за това им оказва помощ обвързваният с ДНК протеин Dsup (damage-suppresor protein), който е разполагаем само при тези същества. Въпросният протеин понижава с 40 % увреждането на ДНК, породено от рентгеновите лъчи.

Бавноходките могат да устоят на хиляда пъти по-голяма доза радиация спрямо други животни.

В актуалното изследване експертите са разкрили, че протеинът Dsup се свързва с хроматина - нуклеопротеина, съставляващ основата на хромозомите, изяснява професор Джеймс Кадонага от Калифорнийския университет - Сан Диего.

При облъчване на организма с рентгенови лъчи, водните молекули се разделят на мощно реактивен О2 и водород. Тези радикали могат да увредят ДНК вътре в клетките. Протеинът Dsup обаче основава защитна обвивка към хроматина, предотвратявайки увреждането на клетъчната ДНК.

" След като към този момент знаем по какъв начин работи протеинът Dsup, имаме трамплин, с цел да преминем към практическото му потребление ", споделя Кадонага.

Въз основа на откритието учените могат да разработят нови протеини, които са по-устойчиви на радиация, отбелязва ученият. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР