Изследователи са провели 16-годишен експеримент, за да хвърлят предизвикателство на

...
Изследователи са провели 16-годишен експеримент, за да хвърлят предизвикателство на
Коментари Харесай

Танц на пулсари огъна светлината и доказа, че Айнщайн отново е прав

Изследователи са провели 16-годишен опит, с цел да хвърлят предизвикателство на Общата доктрина на относителността на Айнщайн. Сега учените са разгласили резултатите от своята работа.

Наблюденията по какъв начин гравитационното поле на неутронна звезда изкривява лъчите светлина, разрешило на учените да потвърдят едно от предсказанията на Общата доктрина на относителността. Резултатите от проучването са оповестени в научното издание Physical Review X.

„ За първи път успяхме да забележим, че изкривяването на пространство-времето под действието на гравитационни полета освен забавя светлината, само че и я изкривява, карайки я да се отклони от предходната траектория на 0,04°. По-рано такива аномалии не са проследявани заради държанието на светлината в такива условия “, споделя Ингрид Стейрс от Университета на Британска Колумбия, един от създателите на проучването.
Интересно изобретение за неутронните звезди
Теорията на относителността предсказва, че всеки въртящ се солиден обект изкривява пространството към себе си. Това събитие се назовава резултат на Ленц-Теринг. Поради този резултат, при задоволително огромна маса и компактност, орбитата и оста на въртене на всяко тяло и частици, които се движат към него, ще се отклоняват от нормалната траектория.

Ефектът ще въздейства също на траекторията на светлинните частици според от това, движат ли се те в посоката, в която се върти обектът. Например фотоните, движещи се в същата посока като въртящия се обект, ще го заобикалят по-бързо, в сравнение с светлинните снопове, които летят в противоположна посока. Освен това траекторията и на едните, и на другите фотони ще се изкривява по характерен метод.
Проверка на теорията на относителността
В новото проучване астрономи под управлението на Стейрс за първи път са получили удостоверение на това събитие. Те следили системата PSR J0737-3039, която се намира в съзвездие Кърма. Тази система съставлява два въртящи се към общ център на масите пулсара (въртящи се неутронни звезди, чието магнитно поле е наклонено към оста на въртене). Именно това поражда лъчението на пулсарите, считат учените.

Разстоянието сред пулсарите в системата PSR J0737-3039 е толкоз малко, че тяхното гравитационно поле въздейства на честотата на импулсите и другите им свойства. Точно от това се възползвали Стейрс и сътрудниците ѝ, с цел да ревизират предсказанията на теорията на относителността. В продължение на 16 години те следили импулсите на PSR J0737-3039 и също измерили с акуратност дистанцията до този обект, определили масата на пулсарите и други техни свойства.
Странен галактически обект експлодира още веднъж и още веднъж. Учените не знаят защо
Тези измервания удостоверили и „ люлеенето “ на осите на въртене и орбитите на пулсарите, а също за първи път посочили, че скоростта и траекторията на придвижване на светлинните частици, заобикалящи неутронните звезди, фактически се трансформира заради резултата на Ленц-Тиринг. Благодарение на това учените оптимално тъкмо определили скоростта на въртене на пулсарите, заключава ТАСС.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР