Изследователи от университета в Бирмингам, подкрепени от Националния институт за

...
Изследователи от университета в Бирмингам, подкрепени от Националния институт за
Коментари Харесай

Учени: Рядък страничен ефект от ваксините води до смърт

Изследователи от университета в Бирмингам, подкрепени от Националния институт за проучване на здравето и грижите и Британската сърдечна фондация, разгласиха нови данни за гибелен механизъм, който кара кръвта да се съсирва при някои хора след въвеждането на избрани ваксини, пише ScienceDaily.

Състояние, наречено провокирана от ваксина имунна тромбоцитопения и тромбоза (VIT), поражда, когато пациентите развият антитела, които се свързват с протеина на тромбоцитния фактор 4 (PF4), образувайки имунен комплекс. Този развой задейства тромбоцитите и клетките на имунната система, което води до формиране на кръвни съсиреци и инфектиране.

Преди това точната роля на PF4 в кръвосъсирването след имунизация оставаше неразбираема. Скорошно изследване демонстрира, че PF4 се свързва с c-Mpl рецептора на повърхността на тромбоцитите, стимулирайки производството на кафези, които предизвикват образуването на кръвни съсиреци. Използвайки проби от здрави донори и пациенти с VITT, откривателите са открили, че PF4 играе основна роля в активирането на тромбоцитите, което води до тромботични събития.

Проучването също по този начин демонстрира, че лекарството руксолитиниб, което нормално се употребява за лекуване на някои типове рак на кръвта, може да блокира рецептора, задействан от PF4 след имунизация. Въпреки че руксолитиниб понастоящем не е подобаващ за лекуване на пациенти с VTT, блокирането на този път може да понижи агрегацията на тромбоцитите, което допуска евентуално лекуване, което защищава пациентите от тромбоза.

Д-р Пип Никълсън, старши създател на проучването, акцентира значимостта на разбирането на тези механизми на кръвосъсирването, изключително поради основната роля на имунизациите в битката против световните пандемии.

Д-р Ричард Бука, съавтор на проучването, също акцентира, че неговите открития могат да доведат до нови медикаменти, които могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци при ХИВ и други болести.

Д-р Саманта Монтагю, различен съавтор на проучването, изрази оптимизъм, че тяхното изследване ще даде визия за процеса на формиране на кръвни съсиреци и ще насочи бъдещите начинания за ваксини за идентифициране и понижаване на рисковете за лицата, изложени на риск от ППИ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР