Изследователи от университета на Южен Илинойс са изучили древни артефакти

...
Изследователи от университета на Южен Илинойс са изучили древни артефакти
Коментари Харесай

Човешка кръв върху стрели на маите говори за ритуална практика

Изследователи от университета на Южен Илинойс са изучили антични артефакти от цивилизацията на маите и са разкрили свидетелства за ритуално кръвопускане в религиозната процедура на индианците.

Както написа The International Business Times, следи от гала, провеждана преди към 500 години, били открити на мястото на храм в Закпетен – археологически монумент на Маите в Гватемала.

Учените са разкрили следи от кръв на обсидианов накрайник на стрела, който се употребявал за разсичане на езика, кожата на ушите или гениталиите и кръвта се разливала.

Според религиозните показа на маите всеки човек има витална мощ. Професор Пруденс Райс от университета на Южен Илинойс счита, че съгласно общото мнение на учените церемонията по кръвопускане е употребена за „ нахранване “ на боговете с виталната мощ на хората.

Освен това професорът отбелязва, че хората, пожертвали кръв, може да са оставали живи след церемонията. Не е изключено даже те да са жертвали кръвта си непринудено.

Общо по време на проучването учените са изследвали 108 накрайника на стрели от пет места в Централна Гватемала, разкопани за последните 20 години. По оценка на специалистите те се отнасят към интервала сред 1400 и 1700 година от н.е.

С техника, наречена насрещна имуноелектрофореза, е открито, че върху 25 от накрайниците участват следи от кръв. Както станало ясно, на някои от накрайниците кръвта била по едно и също време от няколко животни, в това число зайци, диви котки, птици и гризачи.

„ Известно ни е, че маите са употребявали кръвопускане в церемонии, свързани с раждането и пълнолетието “, споделя археологът Натан Майснер. И прибавя, че тази процедура е била призвана да одушеви бъдещите генерации и да свърже виталната им мощ с мъртвите предшественици.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР