Изследователи от Университета на Ню Мексико са разработили иновативна ваксина

...
Изследователи от Университета на Ню Мексико са разработили иновативна ваксина
Коментари Харесай

Създадоха ваксина за намаляване на лошия холестерол

Изследователи от Университета на Ню Мексико са създали новаторска " ваксина " за понижаване на равнищата на " неприятния " холестерол в кръвта. Резултатите от изследването са оповестени в NPJ Vaccines.

Новото лекарство е ориентирано към протеина PCSK9, произвеждан в черния дроб. Той циркулира в кръвния поток и контролира отрицателно метаболизма на LDL холестерола. LDL или нископлътностните липопротеини са комплекс от белтъци и липиди, които транспортират холестерола от черния дроб до клетките. LDL се назовава " неприятен холестерол ", защото се състои от относително огромни молекули, които се " захващат " за микроувреждания в кръвоносните съдове, прилепват към стените и образуват атеросклеротични плаки. Отлаганията на неприятен холестерол носят висок риск от инфаркт и инсулт

Учените изясняват, че равнището на PCSK9 в организма е директно обвързвано с равнището на LDL холестерола. Новата " ваксина " се основава на потреблението на неинфекциозни вирусни частици. Молекулите на дейното вещество представляват обвивката на вируса, построена от протеини. Този своеобразен ефективен резервоар от дребни частици PCSK9 прониква в човешкия организъм сходно на вирусите, принуждавайки имунната система да образува мощен имунен отговор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР