Изследователи от Стокхолмския университет са разработили ресурсно ефективен метод за

...
Изследователи от Стокхолмския университет са разработили ресурсно ефективен метод за
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили алтернатива на пластмасата

Изследователи от Стокхолмския университет са създали ресурсно ефикасен способ за произвеждане на нови материали на основата на лигнин, които могат да бъдат термично модифицирани и употребявани за заменяне на термореактивни смоли и лепила, в състава на пластмасите.

Съвременните общества би трябвало да намерят други възможности на материалите, които са получени от изкопаеми петрол и газ. Успоредно с това съществува незабавна нужда от създаване на технологии за преход към устойчива кръгова стопанска система. Например, термореактивните смоли оферират постоянни характерности в днешните взискателни приложения, само че за жалост тези синтетични пластмаси не могат елементарно да се рециклират.

Изследователи от Стокхолмския университет са създали ресурсно ефикасен способ за произвеждане на материал, който се държи като термореактивни, само че може да бъде термично модифициран. Екипът употребява лигнин като възобновима суровина в реакция без катализатор с нетоксичен химикал, получен от етиленгликол. Лигнинът е непряк артикул от целулозно-хартиената индустрия, където се изгаря основно за възобновяване на химикали и топлота. Въпреки това, има мощен подтик да се употребява лигнин като конструктивен детайл за нови материали с добавена стойност, които служат като въглеродни ресурси през целия им живот.

„ Бяхме изумени от представянето на новите материали и един от поразителните аспекти на нашите резултати е простотата и материалната успеваемост на синтетичния развой. За разлика от по-ранните образци, ние не се нуждаем от никаква химическа трансформация или фракциониране на лигнина само че може просто да го подготви с омрежващия сътрудник в реакция в един съд “, прецизира доктор Адриан Морено от Стокхолмския университет и един от откривателите зад създаването.

Резултатът е черен и сходен на пластмаса материал, който може да бъде отлят в разнообразни форми благодарение на стандартна технология, като леене под налягане.

Новите материали въз основата на лигнин могат да се употребяват няколко пъти, което е от главно значение за бъдещатата кръгова стопанска система на рециклируеми материали. За да показват това, откривателите мерят механичната здравина на одеве създаден материал и още веднъж на същия материал, който е наново обработен. Механичната здравина е сравнима с тази на конструираната пластмаса и остава непроменена след преработката.



Показване на новия материал на основата на лигнин. Снимка: Мика Сипонен

От еднократна приложимост до преработване

Учените също по този начин откриха, че характерностите на материала могат да бъдат приспособени от твърди и нежни към меки и здрави просто посредством смяна на количеството лигнин, употребен във формулировката.

" Способността за конфигуриране на свойствата на материала отваря доста благоприятни условия за търговски приложения. Например, формулировката, съдържаща 50 % лигнин по отношение на тежестта, е чудесно лепило за няколко типа меки и твърди материали ", споделя доктор Мохамад Морсали. студент в Стокхолмския университет и един от създателите на публикацията.

" Възможно е да възстановите лепилото или просто да отделите материала и да го залепите още веднъж при меки температури, сравними с тези, които се употребяват в кухненската фурна. "

Лигнинът е един от чудесните материали на природата, който едвам неотдавна притегли вниманието като претендент за модерни материали.

„ Това е отлична проява на опциите, които лигнинът има като скъпа суровина. Материалът, който разработихме, е изцяло в сходство с настоящото придвижване към устойчиви кръгови материали. Благодарение на своя дизайн, състоящ се от по този начин наречените динамични ковалентни връзки, материалът може да се образува още веднъж и още веднъж посредством релативно леко нагряване ", изяснява помощник Мика Сипонен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР