Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана са конструирали

...
Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана са конструирали
Коментари Харесай

Учени създадоха робот-птица за наблюдение на природата

Изследователи от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана са конструирали първия по рода си робот, който освен може да лети като птица, само че и да каца на клон като нея, написа сп. Nature Communications.

Учените считат, че в бъдеще роботизираната птица може да се употребява за наблюдаване на животни в естествената им среда и за събиране на проби в дивата природата. Друго допустимо приложение на устройството, което тежи 700 грама, е инспекцията на тръби и електропроводи в труднодостъпни зони.

За разлика от безпилотните летателни апарати неналичието на перка при робота-птица му разрешава да се движи тихо и незабележимо, тъй че да не плаши животните. Това го прави съвършен за наблюдения. 

Досега роботите, които могат да пляскат с криле като птици, не са имали способността да кацат. Техният " другар ", конструиран от швейцарските учени, е първият по рода си, кадърен да лети независимо до хоризонтална греда и да се захваща за нея с механичните си нокти, написа Българска телеграфна агенция. Колкото и просто да наподобява в природата, кацането на птица върху клон е комплицирана маневра. Роботизираното устройство с криле би трябвало да е в положение да забави доста скоростта си, без да пада и да се разрушава. Нокътят му е би трябвало да е задоволително здрав, с цел да го задържи на клона, само че не и прекомерно тежък, с цел да не пречи на полета. 

Роботизираната птица също така би трябвало да е в положение да следи заобикалящата я среда и особено пригодената пръчка за кацане. Това се реализира благодарение на бордови компютър и навигационна система.

Специалистите са съумели да научат робота да каца без произшествия. Досега обаче опитите са правени единствено на закрито. Следващата цел на разработчиците на роботизираната птица е да я усъвършенстват за полети навън. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР