Изследователи от Ланкастърския университет, Великобритания, са установили, че ароматът на

...
Изследователи от Ланкастърския университет, Великобритания, са установили, че ароматът на
Коментари Харесай

Аромати връщат възрастните хора назад във времето, възстановяват спомените им

Изследователи от Ланкастърския университет, Англия, са открили, че ароматът на храна работи като " машина на времето " и оказва помощ на възрастни хора да си възвърнат забравени мемоари, написа сп. Ейч Си Ай (HCI - Human Computer Interaction).

Откритието може да помогне в проучването на деменцията и в търсенето на способи за битка с това подло заболяване.
 



За да основат самостоятелни сигнали за всеки участник въз основа на миризми и усети, експертите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците в миналото са опитвали.

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от предишното. Методът е оказал помощ на множеството пенсионери по-ясно и детайлно да си напомнят случки от предишното, в това число отпреди 25 години, за които в елементарни дни не биха се сетили.



Учените изясняват, че е допустимо другите ястия да разсънват доста остарели мемоари, които се крият в най-отдалечените кътчета на мозъка на възрастните хора.

Според откривателите резултатите могат да оказват помощ за проучването на деменцията и търсенето на способи за битка с нея - да вземем за пример, основаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

Деменцията е увреждане на мозъка, което визира паметта, речта, мисленето, концентрацията и държанието. Тя не е заболяване единствено по себе си, а е по-скоро синдром или резултат на такова. Деменция безусловно значи „ отвън мозъка си ”.

Проблемите с паметта, изключително за скорошни събития, са характерен признак за заболяването на Алцхаймер. Тя е съществена причина за деменция. Състоянието обаче може да се прояви в началото и с по-различни признаци: усложнения в говора, промени в характера, даже меланхолия. В по-късните стадии на деменция клиничната картина е доминирана от проблеми с осъществяването на ежедневни функционалности, както и неуравновесеност и промени в държанието.

" Около 2/3 от случаите на деменция се дължат на фактори, върху които нямаме въздействие – възраст, пол, генетика. Въпреки това останалата част се дължи на фактори, които могат да бъдат поправени. Започвайки от детска възраст, по-високото обучение води до по-нисък риск. В междинна възраст положителният надзор върху сърдечно-съдови болести (диабет, високо кръвно налягане, пушене) въздейства значително върху риска. В късна възраст хората с некоригирани проблеми на слуха, тези, които са обществено изолирани и с ниски равнища на физическа и интелектуална интензивност, са с нараснал риск. На тази основа съветът е: направете образованието си приоритет, бъдете физически и обществено дейни през целия си живот и следете сърдечно-съдовия си риск. ", споделя доктор Иван Койчев в едно свое изявление.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР