Изследователи от института "Макс Планк" в Германия създадоха мек робот,

...
Изследователи от института "Макс Планк" в Германия създадоха мек робот,
Коментари Харесай

Учени създадоха миниатюрен робот, който имитира медуза

Изследователи от института "Макс Планк " в Германия сътвориха мек робот, който дейно имитира дребна медуза, оповестява уеб сайтът "Тек експлор ".

Екипът разказва роботчето и качествата му в обява в сп. "Нейчър къмюникейшънс ".

С напредъка на роботиката фантазията за конструирането на дребни машини, способни да плуват през живи организми остава сериозна цел. Подобни роботи могат да доставят медикаменти, да "изяждат " тумори или да следят значими органи. Водени от тази концепция немските учени са почерпили ентусиазъм от грациозните плувци - медузите, за дизайна на дребната си разработка.

За да основат робот, който имитира медуза, експертите са изработили тяло с формата на камбанка и осем пипала от немагнитни полимери, в които са вградили магнитни частици. За да може роботчето да се задържа на повърхността на водата, в горната част на тялото му е "уловен " въздушен мехур. Роботизираното бебе-медуза с диаметър едвам три милиметра се направлява посредством използване на външно магнитно поле.

Изследователите са открили, че роботът може да бъде принуден да плува по разнообразни способи посредством смяна в продължителността на магнитните импулси или на силата на полето. Миниатюрният робот също така е кадърен да хваща и реалокира мъниста във водата по същия метод, по който медузата улавя храната си. Роботизираният "мъник " също по този начин може да бъде принуден да се зарови в купчина мъниста или да смесва бои на дъното на цялостен с вода контейнер.

Роботите-медузи към момента не са подготвени да плуват в човешко тяло, защото към този момент не е позволен казусът с вярното им ориентиране посредством потреблението на външни магнити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР