Изследователи от хонконгски университет съобщават, че са разработили антивирусно покритие,

...
Изследователи от хонконгски университет съобщават, че са разработили антивирусно покритие,
Коментари Харесай

Хонконгски учени са разработили антивирусно покритие, осигуряващо 90-дневна защита на повърхности

Изследователи от хонконгски университет оповестяват, че са създали антивирусно покритие, което може да обезпечи 90-дневна " забележителна " отбрана против бактерии и вируси като причинителя на заболяването Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Покритието, наречено MAP-1, е разработвано в продължение на 10 години и може да се пръска върху постоянно употребявани публични повърхности, като бутони на асансьори и парапети, изясняват експертите от Хонконгския университет за просвета и технология, написа Българска телеграфна агенция.  " Хората непрекъснато допират тези повърхности, които в същото време служат като ефикасна среда за предаването на заболявания ", споделя професор Джоузеф Куан от изследователския екип.

Покритието, което се образува след изпръскване, включва милиони нанокапсули, съдържащи дезинфектанти. Те резервират успеваемостта си против бактерии, вируси и спори даже откакто покритието изсъхне.

За разлика от нормалните способи за стерилизация като разредена белина и алкохол, покритието MAP-1 е подсилено от чувствителни към топлината полимери, които са капсулирани и освобождават дезинфектанти при контакт с човек, добавя експертът.

Покритието е нетоксично и е безвредно за кожата и околната среда. Очаква се да се появи по магазините в Хонконг през май.

С помощта на локално благотворително сдружение нетоксичното покритие към този момент е приложено в домовете на над хиляда фамилии с ниски приходи в града.

Към MAP-1 са показали интерес търговски центрове, учебни заведения и спортни зали. Прилагането на покритието коства сред 20 000 и 50 000 хонконгски $ според от размера на напръсканата повърхност. От компанията възнамеряват да пуснат версии от 50 и 200 мл за домашна приложимост на цени сред 70 и 250 хонконгски $. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР