Изследователи от Чикагския университет създадоха изкуствен интелект, който предвижда престъпления

...
Изследователи от Чикагския университет създадоха изкуствен интелект, който предвижда престъпления
Коментари Харесай

Създадоха изкуствен интелект, който предвижда бъдещи престъпления

Изследователи от Чикагския университет сътвориха изкуствен интелект, който планува закононарушения преди те да са се случили. Според екипът, формиран главно от обществени учени, логаритъмът има 90% акуратност. Проектът сбъднат с поддръжката на DARPA, организацията за напреднали проучвания към Пентагона, оповестява Bloomberg.

Изкуственият разсъдък разделя градовете на " плочки ", всяка с повърхност от 92 квадратни метра. След което логаритъмът се зарежда с данни за насилствени и имуществени закононарушения. На тяхна база той предсказва бъдещи събития в " плочките ".

Алгоритъмът е тестван в Чикаго, Атланта, Лос Анджелис и Филаделфия. Резултатите му са повече от положителни, като те са разказани в публикация за влиятелния теоретичен вестник Nature Human Behavior.

Всяка от " плочките " е с приблизителните размери на апартамент или къща, което значи че е допустимо и приблизителното локализиране на " бъдещия нарушител ".

Новият инструмент контрастира с предходните модели за прогнозиране, които изобразяват престъпността като зараждаща от " горещи точки ", които се популяризират в близките региони. Подобен метод има наклонност да пропуща комплицираната обществена среда на градовете, както и нюансираната връзка сред престъпността и резултатите от полицейското правоприлагане, като по този метод оставя място за пристрастия, пишат създателите на проучването.

През 2012 година полицията на Чикаго внедри " Модел за риск от закононарушения и жертви ". На базата на него бе формиран лист с по този начин наречените стратегически субекти - евентуални жертви и причинители на произшествия със пукотевица. Хората в базата от данни са избрани от фактори като възраст и предходни арести.

Моделът дава коефициент, определящ какъв брой незабавно хората в листата би трябвало да бъдат следени, с цел да не се трансфорат в нарушители или жертви на закононарушение с оръжие.

Разследване на Chicago Sun-Times разкри през 2017 година, че съвсем половината от хората, разпознати от модела като евентуални причинители, в никакъв случай не са били упрекнати в нелегално владеене на оръжие, до момента в който 13% в никакъв случай не са били упрекнати в съществено закононарушение.

През 2020 година полицейското ръководство на Лос Анджелис спря да употребява стратегия за " предсказуема полиция ", наречена Pred-Pol. Това стана откакто критиците упрекнаха, че плана води до по-тежко полицейско наблюдаване в кварталите на малцинствата.

Професор Ишану Чатопадхяй, един от основните учени зад новия изкуствен интелект, твърди, че логаритъмът е доста по-справедлив и без предубеждения.

Чатопадхяй сподели, че вижда по какъв начин мнозина сравнят създаването с антиутопичния разказ " Специален отчет " на Филип Дик.

Книгата се развива в тъмно бъдеще, в което хората са отвеждани от полицията за закононарушения, които към момента не са направили.

По думите на учения обаче един път щом резултатът на технологията се усети, тя ще се снабди с доста последователи.

" Няма метод да приберем котката назад в торбата ", добавя той за страховете по отношение на полицейския изкуствен интелект.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР