Изследователи от Бристолския университет изказват предположението, че червеевите дупки могат

...
Изследователи от Бристолския университет изказват предположението, че червеевите дупки могат
Коментари Харесай

Учени откриха начин да използват червееви дупки за междугалактическо пътуване

Изследователи от Бристолския университет изричат догатката, че червеевите дупки могат да се употребяват като компютри без продан, трансформирайки ги всъщност в суперкомпютри с квантова мощ, които надвишават времето и пространството, заяви “Giant freaking robot ”.

Нещата от научнофантастични филми като " Интерстелар " или " Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта " от MCU се приближават до действителността. Според „ Вайс “ учени изследват опцията за основаване на суперкомпютър, който ще им разреши да изпращат информация през червееви дупки, отваряйки вратата към вероятни форми на междугалактическо пътешестване.

Статията значително се базира на работата на квантовия физик и почетен теоретичен помощник в Лабораторията за квантови инженерни технологии към Бристолския университет Хатим Салих. Салих предлага да се сътвори квантов компютър от последващо равнище " без продан ", като се употребяват съществуващи технологии и съставни елементи.

Те биха разрешили на учените да основават червееви дупки, употребявайки процеса на контрапортация. Салих счита, че той може да бъде основан " в границите на идващите три-четири години ", което значи, че първите опити с червееви дупки могат да се случат в границите на това десетилетие.

Червеевите дупки са хипотетични структури, които могат да свързват две точки от пространство-времето и от дълго време са обект на въодушевление както за учените, по този начин и за феновете на научната фантастика. Те са хипотетични, тъй като никой не е съумял да сътвори такава конструкция в лаборатория или даже да я разпознава в действителния живот.

За разлика от квантовата физика във филми като " Ант-Мен и Осата: Квантомания “, учените разполагат с принадлежности за изпробване с технологията за основаване на червееви дупки през идващите няколко години.

Предложените от Салих опити се основават на потреблението на контрапортация за изпращане на информация през червееви дупки от една точка в пространство-времето до друга. Контрапортацията е портманто от фразите " контрафактична връзка " и " превоз " и е терминът, който Салих употребява, с цел да изясни някои от процесите, които стоят зад изпращането на информация през червееви дупки, и основата на безобменните калкулации.

Контрапортацията е метод за изпращане на информация сред две точки, без да се разменят никакви частици. Концепцията за това е аналогична на следния сюжет: в случай че някой ме помоли да подвигна ръка, в случай че желая да вземам участие в час, и аз не подвигна ръка, това алармира на питащия, че може би не желая да вземам участие, и всичко това, без да се постанова да консумирам каквато и да е сила или да разменям каквато и да е вербална връзка. На процедура неналичието ми на връзка сама по себе си е форма на контрафактическа връзка, или връзка без изпращане на информация.

Учените работят върху сходен развой, наименуван квантово преместване. Той включва усложнение на два обекта, с цел да се копират и пренасочат през пространството или червеевите дупки. Контрапортацията е сходна на квантовата телепортация, само че без усложнение, което би довело до познатия ни тип телепортация, при която един обект изчезва на едно място и се появява още веднъж на друго, без да бъде кодиран, погубен или реконструиран.

Концепцията за квантов компютър без продан зависи от контрапортацията и от смяната в метода, по който учените мислят за изчисленията: вместо да се концентрира върху по-бързи калкулации, компютърът без продан ще се концентрира върху калкулации без продан на частици посредством входове, което ще разреши калкулации, които обичайните квантови калкулации не разрешават.

Това би се осъществило посредством продан на квибити, които са квантови битове информация, работещи сходно на двоичните битове, употребявани от сегашните компютри. Този тип калкулации биха били ключът към основаването на червееви дупки и първата стъпка към разгадаването на някои от загадките на междугалактическите пътувания.

Този план повдига съществени въпроси за физиката и етиката на опитите. Ако учените фактически съумеят да изпратят информация от едната страна на червеева дупка до другата посредством потребление на контрапортация, какво ще последва? Макар и ужасяващи и напомнящи за началото на някой отблъскващ теоретичен опит, който се е объркал, този тип опити могат да дадат основен взор върху това по какъв начин разбираме физиката и Вселената, както я възприемаме. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР