Изследователи от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън са

...
Изследователи от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън са
Коментари Харесай

Експериментален имплант следи как лекарствата влияят на туморите

Изследователи от болничното заведение Brigham and Women’s Hospital в Бостън са създали имплант, дребен колкото оризово зърно, който може да тества в действително време въздействието на медикаментите върху мозъчния израстък на пациент по време на интервенция.     Понастоящем следенето на въздействието на медикаментите върху пациент с рак на мозъка по време на интервенция се лимитира до интраоперативно обрисуване и взимане на тъканни проби след използване на лекарството, показва Engadget.     Към днешна дата техниката, известна като микродиализа, е една от най-минимално инвазивните благоприятни условия за взимане на проби за проучване на въздействието на дадени медикаменти върху мозъчните тумори, само че даже и тя изисква въвеждането на цялостен катетър в черепната празнина на пациента.   

По време на създаването откривателите от Brigham and Women's Hospital проектират устройството по този начин, че да подкрепят тестването на лекувания при пациенти с рак на мозъка или глиоми - тип израстък, който се заражда в основния или гръбначния мозък. Устройството е проектирано да остава вградено в пациента единствено за към два до три часа, до момента в който доставя микродози от съответното лекарство, което се следи. Според откривателите с него може да се следи въздействието на до 20 медикаменти, предлагани на пазара за лекуване на ракови тумори.  
След като устройството бъде отстранено (някъде преди края на операцията), околната тъкан се връща в лабораторията за разбор.    В изказване, оповестено в сряда, Пиерпаоло Перуци, един от основните откриватели и доцент в катедрата по неврохирургия в болничното заведение, декларира, че познаването на въздействието на раковите медикаменти върху тези тумори е от решаващо значение.     " Трябва да сме в положение да разберем още първоначално кое лекарство работи най-добре за даден пациент ", споделя той.   

По време на процеса на създаване откривателите от Brigham and Women's Hospital организират клинично изпитване, с цел да следят действителното влияние на импланта върху действителни пациенти. Проучването открива, че нито един от пациентите, взели участие в него, не е имал нежелани резултати. Изследователите съумяват да съберат биологични данни от устройствата, като да вземем за пример какви молекулярни промени са настъпили при използването на всяко лекарство. Въпреки че изследването демонстрира, че имплантът може елементарно да бъде включен в хирургичната процедура, екипът към момента дефинира по какъв начин данните, които той може да събере, би трябвало да се употребяват за усъвършенстване на лечението на туморите. 
Сега откривателите организират друго изследване, което се концентрира върху имплантирането на устройството посредством минимално инвазивна процедура 72 часа преди главната интервенция.     Напредъкът в региона на лекуването на рака продължава да се уголемява, като в биотехнологичното пространство се появяват нови итерации на лекарствени коктейли и вируси, които могат да се борят с раковите кафези. Импланти като този, създаден от Brigham and Women's Hospital, доближават учените с една стъпка по-близо до опцията да употребяват по-добре принадлежности и данни за обезпечаване на по-персонализирани проекти за лекуване на пациенти с рак.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР