Изследователи на блокчейн твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея,

...
Изследователи на блокчейн твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея,
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери са откраднали криптовалути за $240 млн. от юни насам

Изследователи на блокчейн настояват, че хакери, свързани със Северна Корея, евентуално стоят зад кражба на 70 млн. $ от криптоборсата CoinEx.

CoinEx, която твърди, че е основана в Хонконг, афишира във вторник в профила си в платформата за обществени медии X, известна преди като Twitter, че портфейлите, употребявани за предпазване на криптоактивите на борсата, са били хакнати. В петък тя прибавя, че прави оценка загубите си на 70 млн. $, което съгласно нея е " дребна част " от общите ѝ активи.

Компанията за блокчейн проучвания Elliptic декларира, представена от Reuters, че " редица фактори " демонстрират, че Lazarus Group - хакерска група, обвързвана със Северна Корея, е виновна за офанзивата.

CoinEx не е декларирала кой съгласно нея стои зад офанзивата, макар че разяснява, че е наясно с изказванията на някои компании за сигурност, че отговорни са екипи за кибершпионаж, свързани със Пхенян.

" Самоличността на хакерите продължава да се проверява ", изясняват от CoinEx пред осведомителната организация.

Elliptic показват, че част от средствата, откраднати от CoinEx, са били изпратени на адрес на криптопортфейл, който преди този момент е бил употребен от Lazarus Group за пране на откраднати средства.

Средствата са били изпратени и в блокчейна на Ethereum, като е бил употребен блокчейн " мост " - метод за прекачване на средства сред разнообразни мрежи, който преди този момент също е бил употребен от Lazarus Group.

Мисията на Северна Корея към Организацията на обединените народи в Ню Йорк към момента не е дала отговор на настояването за коментар на Reuters.

Друга компания за проучване на блокчейн, Chainalysis, подчертава на собствен ред, че има " приблизително висока убеденост ", че точно Северна Корея стои зад офанзивата.

Elliptic считат, че Lazarus Group " наподобява в последно време е нараснала интервенциите си ", като е откраднала криптоактиви на стойност към 240 млн. $ в четири обособени офанзиви от началото на юни, в допълнение към офанзивата против CoinEx.

Северна Корея ускорява кражбите на криптовалути през предходната година, като през 2022 година употребява комплицирани техники, с цел да открадне повече от всяка друга година до момента, сочи отчет на Организация на обединените нации. Наблюдателите на глобите и преди са упреквали изолираната страна, че употребява хакерски атаки, с цел да подкрепи финансирането на своите нуклеарни и ракетни стратегии.

Пхенян изрично отхвърля изказванията, че стои зад хакерски групи или други хакерски атаки.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР