Изследователи може да са открили нов биомаркер за тежък COVID-19,

...
Изследователи може да са открили нов биомаркер за тежък COVID-19,
Коментари Харесай

Шведски учени с нов биомаркер за тежък COVID-19

Изследователи може да са разкрили нов биомаркер за тежък COVID-19, заяви електронното издание “Юрикалърт ”, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учени от Каролинския институт в Швеция са открили, че пациентите с остра форма на инфекцията имат нараснали равнища на цитокина интерлевкин-26 (IL-26) в кръвта си. Наблюдава се корелация сред високите му индикатори и доста мощен имунен отговор на възпалението, което значи тежки случаи на болестта. Констатациите демонстрират, че цитокин IL-26 е евентуален биомаркер за остра форма на COVID-19.

Ваксините се оказаха ефикасни за понижаване на броя на случаите на тежка зараза. Въпреки това появяването на нови разновидности на вируса, лимитираното разпространяване на препарата и понижаването на имунитета са проблеми, които карат учените да търсят по-ефикасни лекувания на заболяването.

„ Трябва да разберем повече за главните имунологични механизми, с цел да намерим най-подходящи лечения. Съществува и нужда от по-добра диагностика при пациенти с КОВИД-19 “, споделя Едуардо Карденас от Каролинския институт, който е и водещ създател на изследването.

Специалистите се пробват за първи път да открият дали сигналът, подаден от имунната система посредством цитокина IL-26 е обвързван с тежкия КОВИД-19.

“Вече знаем, че IL-26 взе участие в активизирането на имунни кафези, които се борят с бактериални инфекции в белите дробове, а също и при хронични респираторни болести при хората “, изяснява проф. Андерс Линден от Каролинския институт, който е част от научния екип. “Нещо повече, IL-26 има антивирусни и антибактериални резултати “.

В проучването вземат участие 49 пациенти, които са приети в болница с новия ковид, като 44 от тях имат тежки признаци и се нуждаят от кислородна терапия. Те се лекуват в болница в Стокхолм в интервала сред юни 2020 година и януари 2021 година За същия интервал е следена и контролна група от 27 души, които са здрави. След това откривателите мерят равнищата на IL-26 протеин и други съединения в кръвта им, показващи съществуване на инфекциозен развой.

“Можем да покажем за първи път, че равнища на цитокина IL-26 в кръвта са доста по-високи при пациенти с КОВИД-19, в сравнение с при здравите в контролната група “, споделя доктор Карденас.

Изследователите също откриват, че нарастването е обвързвано с така наречен цитокинова стихия – доста мощна и рискова реакция на човешкия организъм, която се свързва с тежки случаи на инфекцията.

“Откритието ни дава евентуален биомаркер за тежък КОВИД-19, а поради антивирусните резултати на IL-26 може да сме разпознали и нова лечебна цел “, добавя професор Линден.

Според доктор Карденас резултатите са обещаващи, само че са предварителни и изискват в допълнение изследване с по-голяма група пациенти. “Подобно проучване може да даде повече информация за клиничната стойност на измерването на IL-26 при пациенти с КОВИД-19. Например дали равнищата му отразяват тежестта на болестта ”.

Данните от проучването са оповестени в изданието “Фронтиърс ин имюнолъджи ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР