Изсичане на гората над бившия къмпинг Черноморец заплашва да активизира

...
Изсичане на гората над бившия къмпинг Черноморец заплашва да активизира
Коментари Харесай

Масова сеч в Черноморец заплашва да активизира свлачище

Изсичане на гората над някогашния къмпинг " Черноморец " заплашва да засилва свлачище, което да погълне плажа. Застрашена от сриване е и част от вилната зона в морския град. За това алармираха фенове на БТВ. Мястото до неотдавна беше залесено, само че в този момент е оголено.

Тази територия съставлява едно огромно свлачище, което е било спряно преди време с противоерозионни залесявания. Сложени са типове с по-мощна коренова система, които имат свойства да стопират придвижването на почвата. Това, което виждаме в този момент, е заличаване на дървесната растителност на огромна повърхност. Пълно заличаване на храстите, които задържат по повърхностните пластове. Неизбежно при една по-влажна година, при повече превалявания, всичко това ще тръгне към морето. Тук ще настане екологична злополука, изясни лесовъдът проф. Александър Ташев от катедра „ Дендрология " в Лесотехническия университет.

Яна Николова и Георги Димитров са от локалното съдружие „ Просперитет за нашия град ". Те също се тормозят от протичащото се.

Знаем, че наоколо има едно активизирано свлачище. Също по този начин има и високи подпочвени води. В диалог с вложителя разбрахме, че са взети ограничения и след почистването на терена получихме уверението, че ще бъде още веднъж горист. Ниската растителност не би трябвало да бъде подценявана, тъй като тя е с сносно развита коренова система и поддържа един подобен терен в безвреден тип, изясни Николова.

Георги Димитров се тормози за достъпа до плажа, защото пътят се намира в частен парцел. Това може да ограничи достъпа на жителите и гостите на Черноморец. Затова той сигнализира Община Соцопол за различен маршрут, който при вероятно затваряне на пътя, да бъде отворен.

Това, което ще се случва, е екокъмпинг. Няма да има никакви постройки, а ще има ситуирани единствено каравани и палатки. Това, което виждам, не е сеч, а разчистване на терена, което притежателите са декларирали преди месец в общината. Предстои озеленяване, тъй че няма нищо притеснително, съобщи кметът на Черноморец Росен Деспов.

Плажът има нов концесионер, който е изкупил всички земи и парцели в близост. Георги Георгиев, който е негов представител, изясни, че с цел да бъде горист теренът, първо е трябвало да бъде измит. Наета е компания, която ще направи залесяването. Предвидени са специфични шубраци, които ще бъдат ситуирани в ската.

Представител на компанията, която стопанисва парцелите, разясни, че не е махана растителност. Теренът е измит за да се облагороди почвата и да се махнат остарели строителни боклуци. Целта е да се засее нова растителност, за което е наета компанията.

В региона е осъществено изследване, което демонстрира, че в тази част няма дейни свлачищни процеси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР