Изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма и последствията

...
Изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма и последствията
Коментари Харесай

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца

Изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма и следствията от него могат да продължат до 84 дни , оповестиха специалисти в сряда, представени от АП.

Институтът по вулканология на Канарските острови съобщи, че е пресметнал продължителността на предходните изригвания на архипелага, които сходно на последното изригване са последвани от тежки потоци лава и продължителна сеизмична интензивност.

Институтът заяви, че във вторник вечерта се следи доста нарастване на броя на по-малките изригвания , които изхвърлят камъни и пепел високо във въздуха на остров Ла Палма, един от Канарските острови край северозападна Африка.

Властите споделят, че към момента предстоят рискове за жителите, в това число трусове, потоци лава, токсични газове, вулканична пепел и киселинни дъждове .

След изригването предходната неделя мощни реки от лава високи до шест метра са погълнали 185 здания, най-вече домове в провинцията.

Лавата в този момент обгръща 154 хектара, съгласно Института по вулканология.

Потоците лава се насочват към по-гъсто обитаемото крайбрежие на острова . Около 1000 души са евакуирани късно във вторник от квартала Тодок, на бреговата линия, с което общият брой на евакуираните хора доближи към 6000.

Срещата на лавата, чиято температура надвишава 1000 градуса по Целзий с океана може да провокира детонации и да създаде облаци токсичен газ.

Бързата евакуация е помогнала да се избегнат жертви от изригването , макар че вредите по домовете, инфраструктурата и земеделските земи са обилни, споделят чиновници.

Спешните служби на острова се пробваха късно вторник да отклонят част от лавата , като разчистят път, който да следва, надявайки се да я отклонят от парцелите. Властите обявиха, че не знаят дали това ще проработи .

Вулканът изхвърля всеки ден сред 8000 и 10 500 тона серен диоксид , който визира белите дробове, заяви Институтът по вулканология.
 Испания издаде предизвестие към самолетните компании
Испания издаде предизвестие към самолетните компании

Вулкан изригна на остров Ла Палма

Къде изригна вулканът?

Изригването стана в неделя следобяд в Ла Палма, един от осемте вулканични острова в испанския архипелаг Канарските острови, който е по северозападното крайбрежие на Африка. Това е второто изригване на вулкана за 50 години на острова, който има население от 85 000 души.

Земетресение с магнитуд 4,2 е записано преди изригването. Огромни облаци черно-бял пушек излязоха от вулканичния било Кумбре Виеха след седмица на хиляди дребни трусове. Неудържими реки от лава, някои с височина до 6 метра се стичат надолу към океана, поглъщайки всичко по пътя си.

Канарските острови са вулканична гореща точка, известна измежду европейските туристи заради мекия си целогодишен климат. Планината Тейде, на близкия остров Тенерифе, е един от най-високите вулкани в света и най-високата планина в Испания. На Ла Палма хората живеят най-вече от земеделие.

Какво провокира изригването?

Учените са следили от близко натрупването на подземна магма в Ла Палма в продължение на седмица преди изригването, откривайки повече от 20 000 земетресения-повечето прекомерно дребни, с цел да се усетят. Това е известно като " рой от трусове " и може да демонстрира приближаващо изригване.

Три дни преди изригването Институтът по вулканология на Канарските острови заяви, че 11 милиона кубически метра разтопена канара са изтласкани към Кумре Виеха.

След земетресението с магнитуд 4,2, две пукнатини изхвърлиха яркочервена магма във въздуха. Лавата течеше на потоци по ската на планината.

Колко огромни са провалите?

Внимателното научно наблюдаване значи, че управляващите съумяха бързо да изтеглят хората при изригването на вулкана и няма известия за жертви.

Но вредите по имуществото, инфраструктурата и земеделските земи са обилни. Досега изригването е унищожило близо 200 здания и е провокирало евакуацията на 6000 души. Лавата е погребала бананови гори, лозя, авокадо и папая. Напоителни мрежи са унищожени, подземните води са нечисти, пътищата са блокирани.

Реките от лава в този момент се движат към по-населеното крайбрежие на острова и Атлантическия океан, където биха могли да причинят нови проблеми.

Какви са заплахите?

Властите споделят, че жителите са изправени пред голям брой рискове през идващите дни и седмици.

Когато лавата доближи Атлантическия океан, тя може да провокира детонации и да създаде облаци токсичен газ. При последното изригване на острова през 1971 година, един човек е умрял, откакто е вдишал газ, когато лавата е достигнала водата.

Земетресенията на острова не престават и в допълнение плашат жителите. Нова цепнатина бе открита късно в понеделник по-късно, което съгласно Института по вулканология на Канарските острови е земетресение с магнитуд 3,8, и стартира да се излива още повече лава. Учените споделят, че може да се появят нови отвори с лава и пукнатини в земята, които да застрашат нови региони.

Вулканът създава сред 8 000 и 10 500 тона серен диоксид дневно, оповестиха от Института по вулканология. Серният диоксид нервира кожата, очите, носа и гърлото. Той може също да аргументи киселинни дъждове и замърсяване на въздуха.

С изригването се изхвърля и вулканична пепел, която може да аргументи дихателни проблеми. Властите в Ла Палма предизвестиха хората в необятните региони, където пада пепелта, да останат на закрито със затворени порти и прозорци.

Колко дълго ще продължи изригването?

Учените споделят, че потоците лава в Ла Палма могат да продължат седмици или даже месеци. Последното изригване на острова през 1971 година продължи малко повече от три седмици.

Последното изригване на Канарските острови се случи под водата край крайбрежията на остров Ел Йеро през 2011 година То продължи пет месеца.
 Продължава евакуацията на Канарите, има нова цепнатина и 6-метрови потоци от лава
Продължава евакуацията на Канарите, има нова цепнатина и 6-метрови потоци от лава

Лавата към този момент е покрила 106 хектара и е разрушила 166 къщи и други здания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР