Изригване с предпоследно ниво на мощност е имало на Слънцето

...
Изригване с предпоследно ниво на мощност е имало на Слънцето
Коментари Харесай

Регистрираха слънчево изригване с предпоследно ниво на мощност днес

Изригване с предпоследно равнище на мощ е имало на Слънцето през нощта във вторник, заяви уеб сайтът за астрономически наблюдения watchers.news.
Прочетете още
На 1 октомври, 02:59 българско време, в рентгеновия обсег в групата слънчеви петна 3942 (S18E30) беше намерено изригване M7.6 с дълготрайност 39 минути, оповестява уеб сайтът.

Слънчевите изригвания според от мощността на рентгеновото излъчване се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 подхожда на мощ на лъчение в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При прекосяване към идната писмен знак мощността се усилва 10 пъти.

Изригванията нормално са съпроводени от излъчвания на слънчева плазма, които може да предизвикат магнитни стихии на Земята. Те са свързани със разстройства в връзките, електрозахранването и със зрелищни полярни сияния. Магнитните стихии на Земята имат цикличност, като идващият им пик се чака през 2025 година

При актуалното изригване обаче не бе записано коронално изхвърляне на плазма.

Според данните от мониторинга равнището на въздействие на слънчевите рентгенови прояви върху земната йоносфера през последните 24 часа се е нараснало до R2 (умерено) по канара от пет индикатора, където най-високото е R5 (екстремно).

До 3 октомври се чака слънчевата интензивност да бъде ниска с 50% възможност за нови експлоадирания от клас M и слаба възможност от 10% за експлоадирания от клас X, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР