Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм

...
Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм
Коментари Харесай

Александър Морфов: Не се научих да мълча, свободен съм

" Изразих своето възмущение по мой си метод, за което съм подготвен да си понеса следствията. "

Това написа в отворено писмо режисьорът Александър Морфов. Преди дни стана известно, че на вратата на кабинета на пиарката на Народния спектакъл " Иван Вазов " Велислава Кръстева, по-позната със свързаната си с Движение за права и свободи политическа кариера, са се появили надписи " Връзки с обществеността на Ахмед Доган ", " Изчезвай " Движение за права и свободи, а табелата с името ѝ беше махната. Кръстева дълги години беше пиар на Движение за права и свободи, след това и депутатка. Била е и зам.-министърка на културата по времето, когато на такъв пост е и сегашният шеф на Народния спектакъл Васил Василев. След като " поругаването " на вратата беше записано, Василев подал тъжба в полицията за рушене на монумент на културата от незнаен причинител. Неофициално обаче надписите бяха свързани с Морфов.
 Снимка Веселин Боришев
Режисьорът в днешното си писмо изяснява и претекстовете за протестната си акция. Той ползва и клип от гласоподаване на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган на парламентарните избори на 2 октомври. Доган е съпроводен до изборната си секция тъкмо от Велислава Кръстева. 

" След като изгледах това видео, неотложно уведомих шефа на Народния спектакъл господин Васил Василев и споделих възмущението си, само че той пренебрегва всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той настойчиво заобикаля да предприеме каквото и да било против някогашната си колежка от времето на кабинета „ Орешарски “.

Не се научих да мълча през всичките години и не се опасявам. Аз съм свободен, тъй като не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра заради противоречие с ръководството му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено! ", написа още Морфов.

Пред  Кръстева, пиар в момента на една от най-уважаваните културни институции в страната, не дава тъкмо пояснение за изявата си като компаньон.

" Ами аз 20 години съм работила с него. Не е належащо да има някакво качество, в случай че не се придържаме към етикетите. Аз гласоподавам с господин Доган повече от 10 години ", споделя тя.

И още: " Аз не съм напуснала Движение за права и свободи, аз съм деятел на Движение за права и свободи ". 

На последния въпрос: " Достатъчно сте близки, с цел да отидете дружно, когато той гласоподава ", Кръстева дава мистериозен отговор: " Пак ще кажа за патето и за жълтото...Когато започнеш да обясняваш очевидности е доста жалко ".

Своя версия на историята разви през вчерашния ден и служебният министър на културата Велислав Минеков. Тогава той сподели, че не знае кой е създателят на надписите на вратата. В коментар за случая Минеков сподели, че не е разговарял с шефа на театъра и не знае дали е назначавана инспекция, само че изрази отвращение:

" Това е една доста грозна история. Първо желая да знам кой го е написал, само че шефът е поискал по някакъв евентуално политическа поддръжка, защото трите значими лица са от три разнообразни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като основен секретар, имаме " Демократична България " – Захари (Карабашлиев – б.р.), имаме Движение за права и свободи - той самият (директорът на театъра-бел. ред.), малко Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия. Може би това е комфортно, само че дали е потребно за театъра, аз не съм сигурен ", сподели Минеков, представен от БНР.

Ето и отворено писмо на Александър Морфов " до всички, които се интересуват "

Уважаеми другари, сътрудници, публицисти, жълти драскачи, лъжци и политици, желая да внеса малко информация за случилото се в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ на 29.10.2022 година

В Народния спектакъл се води следствие против незнаен причинител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм прочут причинител и не съм се крил. Каква е повода?

Много апелирам да изгледате видеоматериала по-долу от 2.10. 2022 година:



Както излиза наяве, тази жена, която следва Почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народен спектакъл „ Иван Вазов “. В качеството си на такава тя съставлява не себе си, а Институцията Народен спектакъл, респективно мен, артистите и всички чиновници на Народния спектакъл. Това, което тя показва, е откровена политическа агитация!

След като изгледах това видео, неотложно уведомих шефа на Народния спектакъл господин Васил Василев и споделих възмущението си, само че той пренебрегва всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той настойчиво заобикаля да предприеме каквото и да било против някогашната си колежка от времето на кабинета „ Орешарски “.

Не се научих да мълча през всичките години и не се опасявам. Аз съм свободен, тъй като не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра заради противоречие с ръководството му! Моите убеждения са в моите постановки!
Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено!

Изразих своето възмущение по мой си метод, за което съм подготвен да си понеса следствията.

И най-после: никой няма право да ме упреква в етническа непоносимост! В моите постановки са взели участие българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци… и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!

„ Народният спектакъл „ Иван Вазов “ е самостоятелен културен институт, чиято висока задача е развиването на театралното изкуство. Като институция с повече от един век история, Народният спектакъл постоянно е бил нравствен и културен център с национално и интернационално значение и е потвърдил, че съществуването му е изцяло без значение от политическите промени, партии и персони. “

Становище на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ от 28.02.2017 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР