Изразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на Българската федерация

...
Изразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на Българската федерация
Коментари Харесай

Разследване на NOVA: Източвани ли са средства от Федерацията по канадска борба

Изразходвани ли са непозволено средства от управлението на Българската федерация по канадска битка? Знаят ли от Министерството на младежта и спорта по какъв начин се усвояват отпусканите хиляди левове  за развиването на този  спорт, който не е олимпийски? Отговори на тези въпроси дават и екпът на GlassNews.bg. 

Казусът към този момент е в прокуратурата. Разследващите ревизират законосъобразно и по предопределение ли са изхарчени близо 3 млн. лв. за последните пет години от федерацията. Обект на проверяващите са и други  сигнали за злоупотреби от членовете Управителния съвет.  

Как се стигна до този раздор сред федерацията и спортните клубове и има ли в действителност данни за злоупотреби?

Според членовете на изключените клубове, Федерацията се ръководи като еднолично дружество  и липсва бистрота във връзка с разходваните обществени средства.

„ Пуснах едно искане по Закона за достъп до публичната информация до Министерството на младежта и спорта и се оказа, че нашата федерация, бидейки този спорт не олимпийски, е сносно финансирана. Не единствено при здравите, само че и при хората с увреждания “, твърди Янислав Илиев-юрист и ръководител на Клуб по канадска битка в София.

Искането е за финансовите доклади към договорите за финансиране за развиване на спорта през последните 10 години.

От документите, с които медийните екипи разполагат, става ясно, че са правени редица заплащания към разнообразни юридически лица, без да е посочено съображение. От Министерството на младежта и спорта към Българската федерация по канадска битка са отпускани стотици хиляди левове годишно.

„ След като видяхме по какъв начин стоят нещата на хартия и какво е подавано към Министерството на младежта и спорта, напряко се хванахме за главата. По тези финансирания, за които приказвам, съвсем 2.5 млн. лева спрямо други неолимпийски спортове, това си е едно много обичайно финансиране. С това финансиране националният тим умерено може да си върви на международно, на европейско, може всичко да е покрито и да има проведен цялостен календар за цялата година. Трябва да се има поради, че това не са всичките финанси, които влизат в спорта. Има нещо, в което не може да се бръкне и това са високите достижения. Момчетата, които отиват на европейски и международни, изкарват съответните класирания,  и там се взимат примерно едни 70-80 % от наградата на спортиста при треньора. Може сами да се досетите кой е треньорът на тези спортисти “, допълва Янислав Илиев.

„ Дори да станеш първи или втори и да се класираш за народен тим, това нищо не значи. Той си избира, който си желае. В ниска конкуренция, като постави избран брой мощни състезатели, ще вземат медали. А от медалите, всички знаем, че се изкарва не дребна сума пари от Министерството на младежта и спорта, като резултати от високи спортни достижения. Нали концепцията е да се прави спорт, а не да се прави бизнес? “, споделя Ваньо Вълков -председател на Спортен клуб по канадска битка в Плевен.

От документите се схваща, че са посочени обилни суми, които са изразходвани за лагери, за подготовка и възобновяване.

В същото време огромна част от състезателите  в тези  описи настояват, че не са били на такива лагери. Един от образците, който състезателите показват, е лагер на стойност 35 000 лева, който  е трябвало да се организира през 2020 година в Банско, само че не се  е състоял поради Коронавирус обстановката.

„ Ако хотелът коства 50 евро, се заплаща от 100 до 150 евро. Имахме фрапиращ случай, състезатели от националния тим на хората с увреждания спаха в къмпинг, в бунгала  по 4 или 6 души в стая. А в същото време има излязло финансиране за тях. За западния свят, те не са малоумни, отварят  уебсайт за резервация на хотели и виждат, че стаите костват по 50 евро и споделят:  „ Ние за какво би трябвало да даваме по 100? “, обяснява Цветан Гашевски, международен първенец по канадска битка.

Състезателите настояват също, че в никакъв случай не ги е упражнявала Вероника Бонкова,

за което обаче е получавала и получава възнаграждения. Бонкова и ръководителят на Федерацията по канадска борба-Асен Хаджитодоров живеят на фамилни начала и имат общо дете.  От информация в Министерството на младежта и спорта излиза наяве, че са правени голям брой заплащания, към членовете на Управителния съвет, като треньорските възнаграждения на Бонкова, които  тя е получавала, са към 10 000 лева годишно.

„ Тренирал съм сигурно, тъй като тогава съм се подготвял за съревнование, само че самосиндикално, не съм имал треньор, както е написано по документите, както е регистрирано. Нито Вероника Бонкова ми е била треньор тогава, нито в миналото, през всички години, защото обратно като върнахме документите, тя попада като мой треньор - приказвам персонално за мен. Тя попада за всички останали, всеки може да каже за себе си “, споделя първенецът по канадска битка Любомир Миланов.

„ Тя в никакъв случай не е провеждала подготовка на никого. При хората с увреждания възнаграждения взимат Георги Благов, един господин, който е дясната ръка на ръководителя. Той няма никакво разбиране от канадска битка. Александър Палестов също е взимал пари, а той е брат на Вероника Бонкова. И се видя, че се взимат пари от един кръг семейство и другари и не доближава нищо до спорта “, споделят още състезателите.

Дали е по този начин Вероника Бонкова не желае да разяснява до момента в който текат инспекциите.

„ Това по какъв начин аз ставам треньор на националния тим е това, което аз имам зад тила си като обучение и като документи и лицензи, които се изискват от Министерството на младежта и спорта “, изяснява Бонкова.

Известно става също, че федерацията заплаща и наем за офис, към 5000 лева, на компания „ ПАЛ 02 ЕООД “, на която шеф е още веднъж Вероника Бонкова. Собственик на капитала е Професионална лига по канадска битка, което е сдружение със седалище в офшорна зона.

„ И до крупната сума през 2018г., когато се стига до образуване на интернационално съревнование, европейско - и там се пуска фактура за 150 000 евро, което включва финансирането за развиването на спорта 100 000 лева плюс още 200 000 лева в допълнение финансиране. Пуска се фактура от едно юридическо лице- Европейската федерация, чийто ръководител е същият ръководител. Той от както стана председател  и на Световната федерация кръгът се затвори. Какво се случва? Пуска се фактура за лицензионни права т.е. Българската федерация е платила 300 хиляди лв. за лицензионни права да организира това съревнование “, обяснява Янислав Илиев.

От докладите на треньорите прави усещане, че за съревнование извършено в Букурещ са регистрирани самолетни билети през Виена. Само че част от състезателите, на чиито имена са билетите, настояват,  че изобщо не са пътували със аероплан.

„ Имам билет за шампионата в Румъния, билет през Виена за Букурещ. Ние пътувахме с локомотива на клуба, а излезе информация, че имаме билети  за Букурещ за по косо през Виена, а от Горна Оряховица до Букурещ са 160 км “, обяснява Цветан Гашевски.

И Марин Пейчев, който е първият, който е взел участие в състезанията  по канадска битка за хора с увреждания в България, също не помни да е пътувал със аероплан до Букурещ.

„ От Пловдив до София трен, от София до Букурещ със промяна на Русе отново трен. Излезе някъде от Русе до Букурещ едни фантастични 6 часа “, споделя Пейчев.

В същото време Асен Хаджитодоров твърди, че той и Вероника Бонкова са съществени спонсори на федерацията.

„ Значи ние си подаваме регулярни доклади, които се преглеждат от Финансова дирекция. Даже оня ден получихме протокола, че за предходната година всичко е изразходвано по предопределение без безусловно никаква забележка. Даже ние сме изхарчили повече в сравнение с те са ни дали. Нямам никакви терзания “, споделя Асен Хаджитодоров.

„ И е хубаво тъкмо това да си извадят писмено нещата, освен голи приказки “, допълва Вероника Бонкова.

Голи приказки ли са единствено? И в случай че е по този начин,  за какво са регистрирани нови клубове, по-голяма част от които фиктивни? Дали това не е за управлението да си подсигури болшинство и комфорт при взимането на решения? И това ли е причината  клубовете, в които са по-голямата част от същинските състезатели,  да не бъдат на Общото заседание?

„ Не бих споделил, че това е преди Общото заседание. При нас си тече един подобен регулярен развой и това е една от главните насоки, в които ние се стремим да се развиваме и това е да дадем на по-малките обитаеми места да имат посланичество. Да се сдружат и да учредят спортни клубове. Получили сме молби-заявления, разгледали сме ги, тези, които са дали отговор на устава на Федерацията са били признати. Какво значи кухи клубове? Ние нямаме потребност от кухи клубове, ние имаме задоволително спортисти “, обяснява Хаджитодоров.

 и екпът на GlassNews.bg ревизират. В добричките села Стефаново и Длъжка поляна, както и в разложкото село Белица. В тези дребни обитаеми места, където спортистите би трябвало „ да се сдружат “, хората не знаят, че има новосъздадени клубове по канадска битка.

Става ясно, че ръководителят на клуба в добричкото село Стефанова е  племенница на единия от треньорите на Националния тим по канадска битка Георги Благов.

Остава впечатление, че  Габриела Дръндалова не е доста наясно какво тъкмо е записала, макар инструкциите на чичо си. Оказва се, че момичето, записало клуб в село Стефаново, от години се занимава  и с национални танци.

В село  Длъжка поляна  също има новорегистриран клуб с ръководител синът на кметицата. Хората не знаят и той самият бърка броя на трениращите в клуба.

„ По протокол, подаден отново към министерството за финансирането на  43 клуба в България някъде есента, се привиква едно Общо заседание на хартия, в което ръководителят на федерацията разписва лист на всички клубове и са общо 3.  Другите 40 къде са? Той може да подсигурява, че това не е неговият автограф. Една точка има  в този протокол, съществена. Да се възобнови мандатът на Управителния съвет, тъй като им изтича пет годишния мандат. Ако викне всичките хора, реално  ще изберат различен ръководител “, споделя Янислав Илиев.

Изключените състезатели от 15-те клуба не бяха позволени до Общото заседание. Те са подали сигнал за злоупотреби и нецелесъобразно консумиране на средства от Българската Федерация по канадска борба  до някогашния министър на  Министерството на младежта и спорта- Радостин Василев, сегашния -Весела Лечева,  Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата.

Към момента Министерство на вътрешните работи е разпределило сигнала по подготвеност на Министерството на младежта и спорта. Журналистическите екипи също са ги сезирали и са потърсили коментар.

Интервю с Весела Лечева е било отказано, тъй като била извън страната. От пресцентъра министерството споделили, че не са се срещнали със сигнала, тъй като “канадската битка не е измежду целите им “.

По входирания сигнал Апелативна прокуратура е излязла с решение, че са налице съществени нарушавания и казусът би трябвало да се проверява от Софийската градска прокуратура.

Оттам пък са обжалвали решението за подсъдност и сега топката е трансферирана в ръцете на Върховната касационна прокуратура, която би трябвало да се произнесе кой да води следствието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР