Изравняването на възрастта за пенсиониране за жените и мъжете е

...
Изравняването на възрастта за пенсиониране за жените и мъжете е
Коментари Харесай

Изравняват възрастта за пенсиониране на мъжете и жените

Изравняването на възрастта за пенсиониране за дамите и мъжете е значим детайл за превъзмогване на разликата в размерите на пенсиите, която се следи сред половете. Това се показва в Доклад за равнопоставеността сред дамите и мъжете в Република България за 2021 година, оповестен за публично разискване.
Затова е планувано гладко увеличение и последователно равнене на пенсионната възраст по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за дамите и мъжете, което следва да приключи при навършването на 65-годишна възраст и за мъжете и за дамите през 2037 година
В отчета се показва, че междинната пенсия при мъжете през предходната година е била 546 лв., а при дамите – 389 лв., което демонстрира съществено закъснение на пенсиите на дамите от тези на мъжете. Разлика има и в междинните пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, като при мъжете те са 337 лв., а при дамите – 302 лв..
Повишаване на присъединяване на дамите на пазара на труда и намаляването на разликите в заплащането и приходите води до реализиране на равна степен на икономическа самостоятелност, написа още в отчета. Според създателите му може да се каже, че във всички страни от Европейски Съюз присъединяване на дамите на пазара на труда е по-слабо от това на мъжете. Жените в трудова претовареност работят по-малко часове и в по-нископлатени браншове и заемат по-ниски длъжности от мъжете, което води до обилни разлики в заплащането сред мъжете и дамите и в приходите.
Тези разлики до известна степен се дължат на надълбоко вкоренените обичайни функции на половете, само че и на стопански фактори. Увеличаването на присъединяване на дамите в работната мощ и повишението на тяхното ниво на претовареност са от първостепенно значение за постигането на висок % за претовареност на популацията на възраст сред 20 и 64 години. Те могат да дадат подтик на икономическия напредък и да лимитират рисковете за обществените и обществените финанси, свързани със застаряването на популацията.
В отчета се показва, че безработните дами и безработните мъже имат еднакъв достъп и вземат участие във всички стратегии, планове и насърчителни ограничения за образование и претовареност, които се финансират със средства от държавния бюджет.
Те вземат участие интензивно и в образование - образование за придобиване на професионална подготовка, обучeние за придобиване на основни компетентности, образование на работното място (стажуване – за лица с подготовка и без трудов опит по специалността, чиракуване под управлението на ментор – за лица с главно и по-ниско обучение и без квалификация), образование посредством работа (дуално обучение) и други
По данни на Агенцията по заетостта през 2021 година 58.1% от постъпилите на работа безработни лица (224 846) са дами. От сполучливо приключилите образование за професионална подготовка, финансирано със средства от държавния бюджет, безработни лица (8 254), дамите са 69.5%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР