Израелците избират днес нов парламент. Право на глас имат 6,3

...
Израелците избират днес нов парламент. Право на глас имат 6,3
Коментари Харесай

В Израел започнаха ключови избори, Нетаняху се бори за 4-и мандат

Израелците избират през днешния ден нов парламент. Право на глас имат 6,3 милиона души, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

На тези избори израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще се бори за четвърти следващ мандат. Ако се вземат поради общо всичките му години отпред на държавното управление, това ще бъде де факто пети премиерски мандат, означават организациите.

За 120-те места в Кнесета (парламента) се борят 41 партии и обединения. Очаква се едвам десетина от тях да преодолеят бариерата от 3,25 % за влизане в Народното събрание. В досегашния Кнесет имаше 10 партии.

Мандатът на Народното събрание е 4 години. Депутатите се избират по пропорционалната система. Броят на местата, която всяка изборна листа печели, зависи от % на получените гласове. Например в случай че една партия завоюва 12,5 %, първите 15 претенденти от листата й влизат в Народното събрание. Преодоляването на прага за влизане в Кнесета от 3,25 % носи на партиите 4 места. Тази система подтиква дребните партии да се сплотяват, отбелязва Франс прес.

Денят на изборите е неработен, с цел да се обезпечи по-голяма изборна интензивност, отбелязва АП. На изборите през 2015 година интензивността беше 72,3 % - най-високата от 1999 година насам. Арабските гласоподаватели, които са 20 % от електората, заплашват да бойкотират изборите и упрекват Нетаняху, че подстрекава останалите против тях. Това би могло да има непредвиден резултат и да помогне на премиера да завоюва нов мандат, отбелязва организацията.

Множеството партии и обединения, участващи в изборите, прави съвсем невероятно някоя от тях да завоюва сама безусловно болшинство от 61 места, належащо за сформиране на държавно управление. След преброяването на бюлетините стартират договаряния за образуване на трайна коалиция, отбелязва Франс прес.

Президентът Реувен Ривлин ще се допита до партиите, с цел да разбере кого те предлагат да направи опит за сформиране на кабинет. После той дефинира оня, който съгласно него има най-големи шансове да сформира ръководеща коалиция. Той може и да не е водач на партията с най-вече депутати в Народното събрание, напомня Франс прес. Например през 2009 година центристката партия Кадима завоюва най-вече места в Кнесета, само че не съумя да сформира коалиция и задачата бе поверена на Нетаняху, чиято партия Ликуд бе спечелила по-малко места от Кадима, само че беше договорила обединения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР