Израелското правителство съобщи, че в рамките на сделката Хамас трябва

...
Израелското правителство съобщи, че в рамките на сделката Хамас трябва
Коментари Харесай

Временното прекратяване на огъня между Израел и Хамас започва в четвъртък

Израелското държавно управление заяви, че в границите на договорката " Хамас " би трябвало да освободи до четири дни минимум 50 от към 240-те заложници, взети при нападението против Израел на 7 октомври, а Израел би трябвало да освободи в подмяна някои палестински пандизчии, добавя Българска телеграфна агенция.

Според египетските държавни медии примирието ще стартира на следващия ден сутринта. Египет оказа помощ за посредничеството в съглашението за преустановяване на огъня. По данни на здравните управляващи на анклава Газа от началото на спора там са починали над 14 000 души.

Медии оповестиха, че примирието ще стартира на следващия ден в 8 ч. по Гринуич, напомня Франс прес. Според Катар примирието би трябвало също по този начин да разреши влизането в Газа на по-голям брой филантропични конвои и обезпечаването на незабавна помощ, в това число на доставки на гориво.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи преди кабинетът му да гласоподава през вчерашния ден в поддръжка на съглашението, че войната против " Хамас " ще продължи даже и да бъде реализирано съглашение, напомня АП.

Кои са част от заложниците в ръцете на " Хамас "

От 240-те заложници, взети от " Хамас " на 7 октомври по време на офанзивата против Израел и отведени в линията Газа, организация Франс прес съумя да разпознава 210 въз основа на журналистическата си мрежа в района.

Сред тези заложници има 35 малолетни, измежду които е била и американката Натали Раанан, освободена с майка си на 20 октомври тъкмо в точния момент, с цел да отпразнува 18-ия си рожден ден. 17 заложници са на 10 или на по-малко от 10 години. Сред тях е десетмесечното бебе Кфир Бибас, взето в плен в кибуца Нир Оз с братчето му Ариел, на 4 годинки, и родителите им Ярден и Шири, които са на тридесетина години. Майката и двете деца са с аржентинско поданство, съгласно локалната преса. Четиримата се появяват във видео в обществените мрежи, заобиколени от въоръжени мъже.

Смята се, че бременна жена, взета за пленник, е родила през този интервал. Това заяви брачната половинка на израелския министър председател.

Трима младежи измежду заложниците са и с френско поданство и това за Ейтан Яхаломи, на 12 години, Ерез Калдерон, на 12 години, и Сара Калдерон, на 16 години. Три други деца са и с американско поданство и това са Тал, на 9 години, Гал, на 11 години, и Адам, на 17 години. И тримата са от едно и също семейство Голдщайн, показва " Дейли бийст ".

Най-малко 9 души от заложниците са навършили 80 години. Петима от тях са на 85 години, измежду които и Яфа Адар. На 23 октомври беше освободена една от възрастните дами - 80-годишната Йохевед Лившиц.

Сред заложниците има минимум 105 мъже и 68 дами. Сред тях има минимум 10 военнослужещи. Сред тях беше и Ноа Марчано, починала, до момента в който беше в плен.

Най-малко 34 фамилии споделят, че повече от един от техните членове са в плен. От едно семейство има даже 9 заложници - Шарон Алони Кунио, на 34 години, Давид Кунио, на 33 години, техните деца Ема и Юли, сестрата на Шарон - Даниел Алони, на 44 години, племенницата на Шарон - Амелия, на 5 годиники, братът на брачна половинка й Ариел Кунио, както и неговата избраница Арбел Яход и брат й Долев Яход. Те бяха взети в плен в един и същи кибуц Нир Оз.

Между прочее кибуцът Нир Оз, който има 400 поданици, е с най-вече заложници, взети от " Хамас ". Най-малко 71 души бяха похитени оттова. Заложници бяха взети в минимум 10 кибуца, като вторият най-засегнат в тази тенденция и Беери, с минимум 32 заложници.

Освен от кибуците бойците на " Хамас " взеха заложници и от музикален фестивал, на който е имало над 3000 фенове. Оттам бяха похитени минимум 38 души.

Според формалните данни измежду заложниците има и жители на 26 страни, от които 26 тайландци, 21 аржентинци, 18 германци, 10 американци, 7 французи и 7 руснаци. Много от тях са с двойно поданство.

" Хамас " популяризира две видеа със заложници, първото на 16 октомври с френско-израелската гражданка Мия Шем и второто на 30 октомври с три дами - Даниел Алони, Елена Трупанов и Римон Кирщ.

" Ислямски джихад ", който се бори дружно с " Хамас " против Израел в линията Газа, популяризира видео на 9 ноември с двама заложници Хана Кацир и Яагил Яков.

Към сегашния миг " Хамас " освободи 4 заложници, до момента в който една военнослужеща, взета в плен, беше освободена при интервенция на израелската войска в Газа.

 Израелската войска съобщи, че е унищожила към 400 тунела в линията Газа

Израелската войска сподели, че от началото на спора в линията Газа е унищожила към 400 тунела, принадлежащи на палестинската ислямистка формация " Хамас ", съобщи ДПА.

Голяма част от тунелите в линията Газа са се намирали под лечебни заведения, учебни заведения и къщи, оповестиха военните.

Според информацията на Израел в линията Газа има мрежа от подземни тунели. Крайбрежната линия е дълга към 45 километра и необятна сред 4 и 16 километра и в нея живеят към 2,2 милиона души.

Някои от тунелите са подсилени с бетон и имат електрозахранване. Средната им височина е към 2 метра, а широчината - 1 метър, само че някои от тях са задоволително огромни за прекосяването и на транспортни средства. За да не бъдат наранени от израелски въздушни удари, някои от тях са на дълбочина от десетки метри подземен. Израел твърди, че доста от входовете на тунелите са в жилищни здания и джамии.

Израелската войска заяви, че е разкрила тунел на " Хамас " на територията на болница " Аш Шифа " в град Газа. През уикенда стана ясно, че открита там шахта води до тунел с дължина към 55 метра на дълбочина от към 10 метра.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР