Израелското правителсто призова Съединените щати да преразгледат очевидния си план

...
Израелското правителсто призова Съединените щати да преразгледат очевидния си план
Коментари Харесай

Израел е готов да се бори с всички сили срещу евентуални санкции от САЩ

Израелското правителсто прикани Съединените щати да преразгледат очевидния си проект за санкциониране на израелски батальон. Премиерът Бенямин Нетаняху даде обещание да се " бори с всички сили " против сходни дейности.

По-рано американската медия " Axios " заяви, че Вашингтон обмисля да глоби израелския батальон " Неца Йехуда " поради хипотетични нарушавания на човешките права в окупирания Западен бряг. Според изданието се чака държавният секретар Антъни Блинкен да разгласи глобите през идващите дни.

Това ще бъде първият път, в който страната подхваща сходни ограничения против израелска военна конструкция. Източници на Axios, осведомени с въпроса, показват, че тези ограничения ще изключат членовете на батальона от опцията да получават военна поддръжка или образование от Съединени американски щати.

Израелското държавно управление обаче реагира с отвращение на тази вест. Премиерът Нетаняху дефинира концепцията като " връх на парадокса " и " морална долна точка ".

Санкциите ще бъдат наложени поради хипотетични нарушавания на Западния бряг. Сред тях и гибелта на 80-годишния Омар Асад - палестинец от американски произhод. Той умря от сърдечен арест, откакто е бил окован в белезници, а устата му е била запушена от израелски бойци по време на обиск на Западния бряг през януари 2022 година

Тогава Съединени американски щати приканиха за " задълбочено наказателно следствие и цялостна отговорност " по случая. По-късно израелски военни сили обявиха, че съжаляват за гибелта на Асад и че командирът на батальона " Неца Йехуда " ще бъде " охулен " за случилото се. Те прибавиха, че двамата бойци ще бъдат лишени от правото да служат на висши длъжности за две години, само че няма да бъдат подведени под отговорност.

Всички хипотетични нарушавания са осъществени преди нападението на " Хамас " против Израел и войната в Газа, която стартира през октомври 2023 година Конкретният израелски батальон е свързван с десния екстремизъм и насилието против палестинци. Израел изтегли звеното от Западния бряг през декември 2022 година и от този момент го е разположил основно в северната част на страната.

Това евентуално ще се окаже следващото предизвикателство в връзките сред Вашингтон и Тел Авив, които пострадаха през последните месеци поради войната в Газа. Президентът на Съединени американски щати Джо за дейностите на израелската войска и даже му сложи ултиматум, че може да понижи военната поддръжка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР