Израелското министерство на здравеопазването одобри първите в света пържоли от

...
Израелското министерство на здравеопазването одобри първите в света пържоли от
Коментари Харесай

Израел одобри първите в света пържоли от култивирано говеждо месо

Израелското министерство на опазването на здравето утвърди първите в света пържоли от култивирано говеждо месо, което съгласно водещ кулинарен специалист слага Израел в челните редици на питателните технологии, съобщи израелската новинарска организация ТПС за Българска телеграфна агенция.

Одобрението е обещано на стартъпа " Алеф фармс " (Aleph Farms), който се намира в Реховот. " Тази вест е от извънредно икономическо значение, защото Израел заема челно място в питателните технологии в международен мащаб ", съобщи кулинарният специалист Ели Хелман пред ТПС. Хелман е създател на " Дейтилишъс " (Datilishes) - онлайн общественост с над 80 000 души, която разпространява кашерната храна.

" Разбира се, за тези, които се въздържат от месо, това ще бъде комфортно решение. Помислете за събиране на другари, които готвят на барбекю, в това число вегетарианци, които могат да се съберат и да споделят приятното кулинарно прекарване. "

" В момента се подготвя храна за барбекюто “, добави Хелман. В сряда фермите Алеф получиха и благословията на израелския основен равин Давид Лау. Той издаде решение, с което признава култивираното говеждо месо за " парве " – храна, която не съдържа нито млечни, нито месни съставки. Съблюдаващите (изискванията на кашер) евреи не смесват месо и млечни артикули и изчакват избран интервал от време сред яденето на едното и другото.

" Това изобретение дава опция на последователите на еврейските обичаи да се насладят на чийзбургер - нещо, което до момента им беше неразрешено ", изяснява Хелман.

Решението на основния равин обаче има условия. " Човек може да не е в положение да направи разлика сред същинското месо и култивираното. По тази причина основният равин не разрешава рекламирането на култивираното месо от " Алеф Кътс " (Aleph Cuts) с млечни артикули ", сподели Хелман.

В Израел са маркирани най-високите проценти на вегани и вегетарианци в света. Приблизително 13 % от популацията на Израел са вегетарианци, което значи, че не ядат месо, риба или странични артикули от животни, убити за храна. Около 5 % от израелците са вегани, които съблюдават по-строг хранителен режим – въздържат се от всевъзможни скотски артикули като млечни артикули, яйца и мед.

Култивираното месо, известно още като месо, отгледано в лаборатория, се създава посредством развой, наименуван клетъчно земеделие или произвеждане на месо на клетъчна основа.

Чрез биопсия от живо животно се взема дребна проба от скотски кафези, нормално мускулни. Тези кафези служат като насочна точка за производството на култивирано месо. След това изолираните кафези се слагат в следена среда, като да вземем за пример хранителна среда, съдържаща хранителни субстанции, растежни фактори и скеле, с цел да се имитират естествените условия в тялото на животното.

Когато клетките станат по-различни, те се диференцират в характерни клетъчни видове, като да вземем за пример мускулни кафези, мастни кафези и кафези на съединителната тъкан. След това диференцираните кафези се сглобяват в триизмерни структури, наподобяващи състава на месото. След това клетките се оставят да порастват, преди да бъдат събрани.

Култивираното месо се дефинира като екологично чисто, по-ефективно за произвеждане и предлагащо по-голяма продоволствена сигурност.

" Това утвърждение трансформира Израел в първата страна в света, която утвърждава говежди клетъчни култури за храна, и в международен водач в тази област, като в същото време пази публичното здраве ", съобщи доктор Зива Хама, ръководителка на отдела за ръководство на питателните опасности към министерството. Тя съобщи, че култивираните говежди пържоли са минали сполучливо инспекция за алергени, токсикология, хранителен състав и микробиологична и химическа сигурност.

Хелман съобщи пред ТПС, че утвърждението на министерството ще помогне за нормализирането на култивираното месо и вегетарианския метод на живот. " Не считам, че култивираното месо ще размени напълно обичайното месо, само че имам вяра, че то последователно ще стане част от по-широкия кулинарен пейзаж ", сподели той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР