Израелският разработчик на шпионски софтуер NSO Group получи нареждане от

...
Израелският разработчик на шпионски софтуер NSO Group получи нареждане от
Коментари Харесай

Американски съд разпореди на NSO Group да сподели изходния код на шпионския софтуер Pegasus с разработчиците на WhatsApp

Израелският разработчик на шпионски програмен продукт NSO Group получи разпореждане от американски съд да даде изходния код на своя артикул Pegasus на WhatsApp.

Присъдата е разследване на правосъдно опълчване, почнало през 2019 година. Тогава NSO Group беше упрекната, че е употребила Pegasus, с цел да шпионира 1400 консуматори на месинджъра в продължение на две седмици.

Pegasus не е просто шпионски програмен продукт. Той е високотехнологичен инструмент за шпионаж. При сполучливото му внедряване, той разрешава безграничен достъп до персоналната информация на потребителите. Това включва достъп до телефонни диалози, имейли, фотоси, местонахождение и даже криптирани известия, без знанието на жертвите.

С решението си арбитър Филис Хамилтън отхвърли доводите на NSO Group, че рестриктивните мерки на Съединени американски щати и Израел пречат на условията за данни на WhatsApp. Тя акцентира, че компанията би трябвало да даде целия подобаващ шпионски програмен продукт, употребен в годината преди и след посочения двуседмичен интервал, през който потребителите на WhatsApp са били атакувани.

Решението на съда включва и задължението на NSO Group да даде цялостна информация за функционалността на шпионския програмен продукт. Въпреки, че на компанията е позволено да не оповестява имената на клиентите си и информация за архитектурата на сървъра си.

Решението е значима стъпка в отбраната на потребителите на WhatsApp от противозаконни офанзиви. То акцентира, че основателите на шпионски програмен продукт не могат да подценяват закона.

„ Това правосъдно решение е значим стадий в постигането на дългогодишната ни цел: да защитим потребителите на WhatsApp от противозаконни офанзиви. Компаниите, произвеждащи шпионски програмен продукт и другите злонамерени участници би трябвало да осъзнаят, че могат да бъдат хванати и не могат да пренебрегват закона. “

заяви представител на WhatsApp

Продажбата на Pegasus на държавни управления и потреблението му за атакуване на дисиденти, публицисти и деятели провокира интернационално отвращение. Въпреки, че NSO Group не разкрива имената на клиентите си, изследвания и медийни отчети през последните години показват Полша, Саудитска Арабия, Руанда, Индия, Унгария и Обединените арабски емирства измежду страните, чиито държавни управления са употребявали технологията.

NSO Group твърди, че нейният програмен продукт оказва помощ на правоприлагащите и разследващите органи да се борят с тероризма и престъпността. Разпространението и злоупотребата с такива принадлежности обаче заплашва гражданските свободи, а от време на време и националната сигурност.

През 2021 година администрацията на Байдън включи NSO Group в „ черния си лист “. Обвинявайки компанията в дейности, противоречащи на външната политика и националните ползи на Съединени американски щати. Новата политика на Белия дом, показана при започване на февруари ще наложи световни визови ограничавания на лица, участващи в злоупотребата с стратегии за търговски шпионаж. Включително в Европейския съюз и Израел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР