Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес намерението си да спре

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес намерението си да спре
Коментари Харесай

Нетаняху отстъпи пред протестите: Спира съдебната реформа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден желанието си да спре извънредно непопулярната си правосъдна промяна, която мнозина жители считат, че е кроена по негов размер, с цел да го защищити от правосъдно гонене за корупция.

Най-големият синдикат " Хистадрут " разгласи подготвеност за обща стачка, която би парализирала цялата страна. През последните 25 години такива стачки по негов апел е имало през 1997, 1999, 2002, 2012 година

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в цялата страна в неделя вечерта в импровизиран изблик на яд, откакто министър-председателят Бенямин Нетаняху ненадейно уволни министъра на защитата поради това, че е оспорил проекта му за промяна на правосъдната система, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира Асошиейтед прес.

Демонстрации се организираха в Тел Авив, Беер Шева, Хайфа и Ерусалим, където хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Полицията влезе в конфликти с протестиращите и разпръсна тълпата с водно оръдие.

Протестиращите в Тел Авив блокираха основната автомагистрала " Аялон " и възпламениха огромни огньове. Пътната артерия се трансформира в море от синьо-бели израелски флагове.

Размириците задълбочиха продължаващата към този момент няколко месеца рецесия към проекта на Нетаняху за промяна на правосъдната система, който провокира всеобщи митинги, разтревожи бизнес водачи и някогашни ръководители на службите за сигурност, както и безпокойството на Съединени американски щати и други близки съдружници.

Уволнението на министъра на защитата Йоав Галант даде знак, че министър-председателят и неговите съдружници са решили да проявят неотстъпчивост.

Галант беше първият почитан член на ръководещата партия " Ликуд ", който се разгласи срещу проектите, заявявайки, че дълбокото разделяне заплашва да отслаби армията.

След като тълпи от протестиращи заляха улиците късно нощес, министрите от " Ликуд " започнаха да демонстрират подготвеност " да натиснат спирачките ", осведоми АП. Министърът на културата Мики Зоар, който е доверено лице на Нетаняху, съобщи, че партията ще го поддържа, в случай че реши да спре правосъдната промяна.

Вчера Галант, който е някогашен почитан военачалник, прикани за прекъсване на противоречивото законодателство до интервала след празниците по случай Деня на независимостта през идващия месец.

Опозиционният водач Яир Лапид разяснява, че уволнението на Галант " вреди на националната сигурност и не регистрира предизвестията на представителите на защитата ".

" Премиерът на Израел е опасност за сигурността на страната Израел ", написа Яир Лапид в Туитър.

Очаква се Ави Дихтер, някогашен началник на разследващата работа Шин Бет, да размени Галант. Според някои информации Дихтер е давал сигнали, че ще поддържа Галант, само че вместо това разгласи през вчерашния ден, че поддържа премиера Нетаняху, показва АП.

Консулът на Израел в Ню Йорк Асаф Замир обаче разгласи нощес, че подава оставка в символ на митинг против решението на Нетаняху да уволни министъра на защитата. " Не мога да продължа да съставлявам това държавно управление ", написа в Туитър консулът. " Вярвам, че мой дълг е да подсигурявам, че Израел е образец за народна власт и независимост ", добави той.

Правителството на Нетаняху настояваше тази седмица да се организира парламентарно гласоподаване по централния детайл на промяната - закон, който би дал на ръководещата коалиция последната дума за всички правосъдни назначения. Той също по този начин се стреми да одобри закони, които ще дават на Народното събрание правото да анулира решенията на Върховния съд и ще лимитират правосъдния надзор върху законите.

През последните три месеца десетки хиляди хора излизаха по улиците, с цел да показват против проекта за правосъдна промяна.

Кметовете на три израелски общини оповестиха рано през днешния ден, че ще стартират гладна стачка пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим. Според вестник " Йедиот Ахронот " кметовете на градовете Кфар Сава и Херцлия, както и на региона Цихрон Яков са оповестили този ход в взаимно изказване. Кметовете приканиха държавното управление да приключи дейностите по реализиране на противоречивата правосъдна промяна и да стартира договаряния с опозицията.

Нетаняху, който е съден за корупция, обаче упорства, че неговият проект за правосъдната власт ще укрепи демокрацията и ще възвърне салдото сред законодателната, изпълнителната и правосъдната власт.

Президентът на Израел Ицхак Херцог прикани през днешния ден държавното управление неотложно да спре правосъдната промяна. " В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността, ви приканвам да спрете законодателния развой за приемане на промяната ", написа президентът в Туитър.

Херцог уточни извънредно напрегнатата обществено-политическа обстановка в страната на фона на снощните митинги и конфликти сред протестиращи и полиция. " Дълбока паника е обхванала нацията. Националната сигурност, стопанската система, обществото - всичко това е под опасност ", съобщи той, представен от БГНЕС.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР