Израелският премиер Бенямин Нетаняху пропусна крайния срок да състави ново

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху пропусна крайния срок да състави ново
Коментари Харесай

Нетаняху пропусна срока да състави правителство, политическото му бъдеще е под въпрос

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху пропусна крайния период да сформира ново съдружно държавно управление. Срокът изтече в среднощ, предадоха организациите.
Още по тематиката
Провалът му да реализира съглашение прави допустимо партията на Нетаняху " Ликуд " за пръв път от 12 години да бъде изтласкана в съпротива.

Сега топката още веднъж отива у израелския президент Реувен Ривлин, който малко след среднощ разгласи, че през днешния ден ще влезе в контакт с всички 13 парламентарно показани израелски партии, с цел да обсъдят " продължение на процеса по сформиране на държавно управление ".

Очаква се в идващите дни Ривлин да даде на някой от съперниците на Нетаняху опция да сформира различно съдружно ръководство. Ако всичко това завърши без триумф, то Израел ще би трябвало наесен да отиде на следващите избори - петите поред единствено за малко повече от две години.

Тази обстановка на неустановеност обаче не значи, че Нетаняху незабавно ще бъде отхвърлен от премиерския пост. Но в този момент внезапно той е изправен пред сериозна опасност за дългогодишното си ръководство, тъкмо когато процесът за корупция против него навлиза в решителна фаза. През последните седмици, макар сериозните си идеологически разлики, съперниците му започнаха да водят неофициални диалози за полагане на основите за съглашение за делба на властта.

Нетаняху се мъчеше да сглоби парламентарно болшинство след изборите на 23 март, когато за четвърти следващ път през последните две години избори доведоха до политически блокаж. Въпреки многократните срещи с доста от противниците си и невижданото разтягане на ръка към водача на дребна арабска ислямистка партия, министър председателят отново не можа да реализира съглашение.

Ривлин връчи на Нетаняху мандат да сформира държавно управление, откакто предишния месец 52 депутати поддържаха кандидатурата му за министър председател. Това не беше задоволително за болшинство, само че беше най-големият брой парламентаристи, застанали зад който и да е от партийните водачи.

Опозиционният водач Яир Лапид, който получи поддръжката на 45 депутати, в този момент наподобява като най-вероятният претендент да получи опция да сформира държавно управление.

Нафтали Бенет, лидер на дребната религиозна националистическа партия " Ямина " също е измежду вероятните разновидности. Бенет, който е някогашен съдружник на Нетаняху, след това обърнал се против него, има единствено седем места в Народното събрание, само че той се очерта като нещо като балансьор и наподобява, че разполага с гласовете, нужни на Лапид да си обезпечи парламентарно болшинство.

Лапид съобщи, че е подготвен да показа премиерския пост с Бенет, като двамата се сменят на ротационен принцип на него, а първи длъжността да заеме Бенет. Засега обаче няма твърди договорености сред двамата.

В малко изказване партията на Нетаняху " Ликуд " упрекна Бенет за неуспеха на министър-председателя.

" Заради отхвърли на Бенет да се ангажира с дясно ръководство, нещо, което сигурно щеше да докара до съставянето на държавно управление дружно с други членове на Кнесета, министър председателят Нетаняху върна мандата на президента ", се споделя в позицията.

Министърът на защитата Бени Ганц, водач на центристката партия " Синьо и бяло ", прикани съперниците на Нетаняху да се обединят към Лапид.

Нетаняху се трансформира в поляризираща фигура в израелската политика. Всеки от последните четири избора беше обсъждан като референдум за или срещу ръководството му. Повечето от проблемите му да сформира държавно управление се дължаха на спънки, създавани от негови някогашни съдружници от личния му религиозно-националистически политически набор.

Ако съперниците му не успят да сформират държавно управление, той още остане на поста си до идващите избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР