Израелският премиер Бенямин Нетаняху изненадващо спря съдебната реформа, която от

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху изненадващо спря съдебната реформа, която от
Коментари Харесай

Нетаняху спря спорната съдебна реформа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху изненадващо спря правосъдната промяна, която от дни провокира протести в страната и бе мотив даже армията да се обърне против държавното управление. Нетаняху заяви, че стопира промяната в особено послание по изралеската телевизия тази заран.

След уволнението на израелския министър на защитата Йоав Галант обстановката в Израел внезапно се изостри: в неделя вечерта десетки хиляди яростно демонстрираха против решението на министър-председателя. Той уволни Галант, който принадлежи към неговата дясна консервативна партия " Ликуд ", поради апела му да се спре правосъдната промяна.

От дни десетки хиляди в Израел стачкуват против проектите на Нетаняху и държавното управление му да лимитират въздействието на Върховния съд и да засилят личната си властова позиция за сметка на самостоятелната правосъдна власт.

Според известия в медиите армията е била сложена в нараснала подготвеност поради безредното развиване на събитията.

В събота вечерта Галант е призовал държавното управление да стартира разговор с критиците. Той предизвести, че националната сигурност е застрашена. От седмици се приказва за възходящо неодобрение и в армията, като доста запасняци не се явиха на работа в символ на митинг против промяната.

В събота вечерта над 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив - стачкуващи с израелски знамена блокираха централния път за Йерусалим и възпламениха гуми. Полицията употребява конни ездачи и водни оръдия против хората. В Йерусалим ядосани хора пробиха пътната обсада до резиденцията на Нетаняху, където през нощта дойде за диалози ръководителят на вътрешната разследваща работа Шин Бет.

От неделя вечерта до късно през нощта Нетаняху се съветва с няколко министри от кабинета си за вероятно прекъсване на промяната, заяви в. " Джерусалем пост ". На спешната среща в кабинета му са участвали министърът на правораздаването Ярив Левин, министърът на финансите Безалел Смотрич, министърът на образованието Йоав Киш и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер. Позовавайки се на източници от партия " Ликуд ", се споделя, че Дермер и Киш са пледирали за прекъсване на промяната. Левин, въпреки това, е упорствал да продължи плана, като е заплашвал да подаде оставка.

Президентът на Израел Исаак Херцог също е призовал държавното управление да спре противоречивата промяна.

" В името на единството на израелския народ, в името на отговорността, ви приканвам неотложно да спрете законодателството ", съобщи той рано сутринта в понеделник, обръщайки се към Нетаняху.

Съобщава се, че водачите на обединението възнамеряват да обсъдят по какъв начин да работят сутринта. Според вестник " Хаарец " авторитетни политици от " Ликуд " упорстват за оставката на министъра на правораздаването Левин, който е обвързал политическата си орис с промяната. Политиците от опозицията Яир Лапид и Бени Ганц приканиха сътрудниците си от партията на Нетаняху в взаимно изказване " да не вземат участие в разрушаването на националната сигурност ". Те обявиха, че ръководителят на държавното управление е " минал алена линия ".

Правителството на Съединени американски щати прикани за компромис в разногласието за правосъдната промяна в изискванията на необятно публикувани митинги.

" Дълбоко сме обезпокоени от днешното развиване на събитията в Израел, което акцентира незабавната потребност от компромис ", съобщи Белият дом в неделя вечерта.  Демократичните полезности постоянно са били отличителна линия на американско-израелските връзки и би трябвало да останат такава.

Фундаменталните промени в демократичната система, като тези, планувани от израелското държавно управление с неговата правосъдна промяна, би трябвало да се реализират с допустимо най-широка социална поддръжка, съобщи той. " Продължаваме да настояваме пред израелското управление да откри компромис допустимо най-скоро ", уточни още.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР