Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил в четвъртък на Съединените

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил в четвъртък на Съединените
Коментари Харесай

Нетаняху отряза САЩ: Няма да има палестинска държава

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е декларирал в четвъртък на Съединените щати, че е срещу основаването на палестинска страна, откакто спорът в Газа завърши, оповестява BBC.

На конференция непокорният Нетаняху даде обещание да продължи с офанзивата в Газа до цялостна победа: унищожаването на " Хамас " и връщането на останалите израелски заложници, добавяйки, че може да отнеме " още доста месеци ", съобщи Българска телеграфна агенция.

С съвсем 25 000 убити палестинци в Газа, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето, и 85% от популацията на линията е разселено, Израел е подложен на мощен напън да овладее офанзивата си и да се включи в смислени договаряния за резистентен завършек на войната.

Съюзниците на Израел, в това число Съединени американски щати - и доста от неговите врагове - настояха за възкръсване на дълго пасивното " решение за две страни ", при което бъдеща палестинска страна ще стои един до друг с израелска.

Надеждата в доста кръгове е, че актуалната рецесия може да принуди воюващите страни да се върнат към дипломацията, като единствената опция. Но от мненията на Нетаняху желанието му наподобява тъкмо противоположното.

Израел би трябвало да има надзор по сигурността върху цялата земя на запад от река Йордан, която ще включва територията на всяка бъдеща палестинска страна.

" Това е належащо изискване и опонира на концепцията за палестински суверенитет. Спрях опита да ни бъде наложена опция, която би навредила на сигурността на Израел " той сподели.

След офанзивите на 7 октомври - най-лошите в историята на Израел, когато въоръжени мъже от " Хамас " убиха към 1300 израелци и взеха към 240 заложници - Съединени американски щати поддържат правото си да се пази.

Но защото броят на жертвите в Газа нараства и сцените на смут там изобилстват, западните държавни управления приканиха Израел за въздържаност.

Белият дом неведнъж се е опитвал да повлияе на военната политика на Израел: настоявайки за повече прецизни насочващи оръжия, вместо общи въздушни удари; разубеждаване на наземна офанзива; и приканване за решение с две страни, с роля на палестинската власт в следконфликтната Газа.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че държавното управление му няма да спре да работи за решение за две страни, добавяйки, че няма да има повторна окупация на Газа.

Предлагането на път към основаване на палестинска страна е най-хубавият метод за стабилизиране на по-широкия район и уединяване на Иран и неговите поддръжници, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, когато приключи в Кайро районната си обиколка поради войната в Газа.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР