Израелският парламент прие пакет закони, с които Израел се обявява

...
Израелският парламент прие пакет закони, с които Израел се обявява
Коментари Харесай

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Израелският парламент одобри пакет закони, с които Израел се афишира за народен дом на евреите и се дава приоритет на чисто еврейските общности.

На законите, засягащи необятен набор от тематики по отношение на еврейския темперамент на страната и ограничението на правата на левите групи, сериозни по отношение на политиките на Израел против палестинците, се гледа като на опит на премиера Бенямин Нетаняху да даде преимущество на дясното държавно управление и неговите последователи, написа The Washington Post.

Спорният закон за „националната държава“ предопределя, че „Израел е историческата татковина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределение“.

Европейският съюз изрази безпокойствие във връзка признатия в Кнесета закон, съгласно който единствено евреите имат правото на самоопределяне, като съобщи, че това ще усложни основаването на палестинска страна взаимно с Израел.

Палестинците пък се притесняват, че могат да се трансфорат в жители втора употреба. Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и непосредствен до апартейда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР