Израелският парламент Кнесетът ще се събере в неделя на специално

...
Израелският парламент Кнесетът ще се събере в неделя на специално
Коментари Харесай

В Израел гласуват ново правителство, но без Нетаняху

Израелският парламент Кнесетът ще се събере в неделя на особено съвещание в 16 часа, с цел да гласоподава състава на държавното управление, образувано след изборите на 23 март, избора на нов ръководител на Кнесета и клетвата на министри, водени от премиера Нафтали Бенет. Това заяви парламентарната пресслужба.

" В сходство с решението на организационния комитет, Кнесетът ще се събере в неделя от 16 часа за особено пленарно съвещание, с цел да избере ръководителя на 24-ия Кнесет и да утвърди образуването на 36-то държавно управление на страната, ръководено от Нафтали Бенет ", се споделя в изказването.

На 2 юни водачът на партия Йеш Атид Яир Лапид осведоми израелския президент Реувен Ривлин, че е съумял да сътвори коалиция след изборите на 23 март. В държавното управление влизат партиите Йеш Атид на Лапид, Ямина на Нафтали Бенет, Кахол-Лаван на министъра на защитата Бени Ганц, Нашият дом е Израел наа Авигдор Либерман, Нова вяра, левите партии Авода, Мерец и арабската " Раам ". В сходство с подписаните съдружни съглашения, Бенет, в случай че кабинетът бъде утвърден от Кнесета, ще стане министър-председател за първите две години, а Лапид ще бъде заместител министър-председател и ще размени Бенет след приключването на мандата му.
 Нетаняху предложи на Ганц поста министър председател на Израел
Нетаняху предложи на Ганц поста министър председател на Израел

Отчаян ход да задържи властта, преди Лапид да го наследи на поста

На 5 май Ривлин разпореди на Лапид да образува държавна коалиция след изборите на 23 март, откакто настоящият министър председател Бенямин Нетаняху не се оправи с тази задача през своите 28 дни. Той беше първият, получил правото да опита, защото неговата партия Likud завоюва най-вече места в Кнесета при преброяването на гласовете. Нетаняху управлява израелското държавно управление от 2009 година и ще бъде министър-председател, до момента в който новият кабинет не постави клетва.

Заедно осемте партии в обединението Лапид-Бенет управляват минимално болшинство от 61 от 120 парламентарни мандата, а отводът единствено на двама депутати да гласоподават в поддръжка на министерската листа може да докара до обстоятелството, че обединението не минава в пленарна, а в Израел ще се състоят след 90 дни петите парламентарни избори от две години и половина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР