Израелският модел едва ли е подходящ за затрудненото положение, в

...
Израелският модел едва ли е подходящ за затрудненото положение, в
Коментари Харесай

The National Interest: Невъзможната мечта на Байдън - Украйна като Израел

Израелският модел надали е подобаващ за затрудненото състояние, в което се намира Украйна, и надали е добър опит, върху който да се изградят мечтаните връзки за сигурност сред Съединените щати, НАТО и Украйна. Търсенето на модел за сигурност от страна на Вашингтон, целящ да подсигурява " стратегическото проваляне " на Русия в Украйна, продължава с лъкатушене.

Това гласи разбор, оповестен в консервативното американско издание The National Interest.

В изявление за CNN, ориентирано към укрепване на полемиките на неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вилнюс, президентът Джо Байдън изясни, че " Съединените щати биха били подготвени да подсигуряват на Украйна сигурността, с която разполага Израел: оръжията, от които се нуждае, с цел да се пази ".

Уместността на израелския модел, прегърнат от Байдън, за сигурността на Украйна е надълбоко неправилна концептуално и на практика. Интересът на Байдън към концепцията допуска, че той е бил зле осведомен за историята на връзките в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Израел. От оперативна позиция моделът на Израел надали е подобаващ за затрудненото състояние, в което се намира Украйна, и надали е задоволително добър, с цел да се изградят мечтаните връзки за сигурност сред Съединените щати, НАТО и Украйна.

 

В концептуално отношение има малко повече от незадълбочено съпоставяне сред Йерусалим и Киев, с цел да се предложи този модел.


Историята на израелския модел и огромните разлики с Украйна

Връзките в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Израел се раждат от три съществени детайла:

 

- конкуренция в Близкия изток от Студената война;

 

- голямата победа на Израел през юни 1967 г.;

 

- скрито създаване от Израел на нуклеарно оръжие от 50-те години на предишния век насам.

Почти невероятно е Украйна да успее да излезе от войната с Русия с оня тип тотална териториална победа, която даде основата на връзките сред Съединени американски щати и Израел след юни 1967 година

 

Изглежда, че Байдън в своите бележки обуславя трайни връзки в региона на сигурността с Украйна, да не приказваме за нейната покана за НАТО, при преустановяване на огъня и спокойно съглашение с Москва, надалеч от недвусмислената победа на Израел, която обезпечи основата на връзките в сигурността сред Съединени американски щати и Израел. Ангажиментът на Съединени американски щати да доставят на Израел стандартни оръжия, основно самолети, постоянно е бил в основата на връзките в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Израел, както би трябвало да е и с Украйна. Започвайки с F-4 Phantoms в договорка, подписана с посредничеството на израелския министър председател Ицхак Рабин и американския посланик Пол Уорнке, и продължавайки неотдавна със стелт самолети F-35 - доставката на такива оръжия остава експлицитен и жизненоважен детайл от договорката, в която Израел поддържа неизясненост по отношение на арсенала си с нуклеарни оръжия и след това да заявява, че Израел няма да бъде първият, който ще " внесе " нуклеарни оръжия в Близкия изток. В този подтекст може би има хора в Украйна (но се надяваме, че не и във Вашингтон), които виждат израелския модел - основаване на алтернатива за интегрирано нуклеарно оръжие, която в същото време поддържа нуклеарна двоякост, до момента в който пътят за стандартни оръжия от Вашингтон е отворен.

 

Но и тук действителността се намесва. Сделката на Съединени американски щати с Израел категорично цели да подсигурява превъзходството на Израел в стандартните оръжия против всяка композиция от арабски/ирански врагове. За тази цел до финансовата 2020 година Съединените щати са дали на Израел 146 милиарда $ във военно, икономическо и противоракетно финансиране.

 

Само през първата година от войната Украйна получи 77 милиарда $ от Вашингтон, към половината от общата ѝ военна, икономическа и филантропична помощ. В най-хубавия случай военната поддръжка на Съединени американски щати на сегашните исторически равнища завоюва на Киев военна невъзможност. Украйна, която е отвън НАТО, в никакъв случай няма да се радва на качествено военно преимущество над Москва в израелски жанр или да може да командва стратегическата стратегия или програмата за сигурност на района, както направи Израел в Близкия изток.

 

За разлика от Украйна, Израел в никакъв случай не се е стремял да завоюва ясни и обществени гаранции на Алианса, до момента в който настояването на Украйна е за публично присъединяване в НАТО.

 

Ангажиментът на Вашингтон да поддържа оръжейното предимство (QME) на Израел е основен детайл от политика, предопределена да почете желанията на Йерусалим (и на Вашингтон) да държи Израел отвън НАТО. Всъщност Израел уверено се опълчи на всяко съглашение с Вашингтон, което би лимитирало неговата независимост на деяние в стратегически периметър, избран в миналото от Ариел Шарон, с цел да включва всяко място сред Мароко и Пакистан.

 

Администрацията на Байдън продължава да търси работеща формула за подкрепяне на сигурността, която дава обещание на Украйна освен това от тактически метод към поетапност, кадърен да реализира огромната цел за налагане на " стратегическо проваляне " на Русия.

Израелският модел в най-лошия случай е рисков тласък за Киев да възроди нуклеарните си качества, предадени по време на медения месец сред Съединени американски щати и Русия преди едно потомство. В най-хубавия случай ползата на Байдън е отражение на объркването, което сега минава за стратегическо мислене на Пенсилвания Авеню.

Автор: Джефри Арънсън, за The National Interest. Той е задграничен помощник в Института за Близкия изток и някогашен консултант на Европейски Съюз и други по районни политически въпроси и въпроси на сигурността.

Превод Ганчо Каменарски

Източник " Актуално "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР