Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му ще намери

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му ще намери
Коментари Харесай

Нетаняху иска да накара ултраортодоксалните евреи да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че държавното управление му ще откри метод да отстрани изключението, освобождаващо ултраортодоксалните евреи от наложителната военна работа. Премиерът направи изявлението в изискванията на политическо напрежение по въпроса, застрашаващо бъдещето на ръководещата коалиция, съобщи Ройтерс.

" Ще набележим цели за въвеждането на наложителна военна и цивилна работа и за ултраортодоксалните хора ", сподели Нетаняху на конференция. " И ще набележим способи за осъществяването на тези цели ", добави той.

През 2018 година Върховният съд на Израел анулира закон, който позволяваше на ултраортодоксалните мъже да не стават бойци. В претекстовете за решението беше изтъкнато, че бремето на наложителната военна работа би трябвало да бъде поравно разпределено върху цялото израелско общество.

Парламентът обаче по този начин и не одобри нови правила, които да уредят въпроса съгласно постановлението на Върховния съд, а издаденото от държавното управление позволение досегашният режим на изключване на тази категория жители на Израел от военна работа краткотрайно да продължи, изтича този месец.

Ултраортодоксалните партии дружно с крайнодесните националисти помогнаха на Нетаняху да образува нежно парламентарно болшинство. Но в предишното ултраортодоксалните партии постоянно са поставяли като изискване за присъединяване си в съдружни държавни управления изключението за военната работа да не се анулира.

Новото изявление на Нетаняху наподобява беше продължение на по-ранно изказване на неговия министър на защитата, че няма да допусне настоящия фаворизиран статут на ултраортодоксалните евреи във връзка с присъединяване им в армията да продължи и отсега нататък.

" Оценяваме и поддържаме тези, които посвещават живота си на проучването на свещените еврейски трудове, само че без гарантиране на физическото битие не е допустимо да се подсигурява и духовното ", сподели в сряда ръководителят на военното ведомство на Израел Йоав Галант.

Изключенията от наложителната военна работа за ултраортодоксалните евреи от дълго време провокират публично напрежение сред тях и светските жители, които бяха наранени от мобилизацията поради войната в Газа.

Ултраортодоксалните отстояват позицията, че имат право да учат в семинариите, вместо да служат в армията три години, каквото обвързване имат останалите жители. Някои настояват, че военните порядки са в прорез с набожния им метод на живот, а други акцентират идеологическата си опозиция против демократичната страна.

Ултраортодоксалните евреи съставляват към 13% от израелското население, а към 2035 година делът им се чака да нарасне на 19% поради високата раждаемост измежду тях. Според икономисти изключението за тях от наложителната военна работа ги държи излишно в семинариите и отвън пазара на труда.

Видеото е архивно: " Бенямин Нетаняху: Победата е наоколо "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР