Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е наредил на военните

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е наредил на военните
Коментари Харесай

Ивицата Газа: Нетаняху издаде заповед за евакуация в град Рафах

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че е наредил на военните сили да приготвят проект за евакуация на популацията на град Рафах , който се намира в южната част на Ивицата Газа , като повода е предстоящата израелска инвазия там, съобщи „ Associated Press “.

Нетаняху насочи това изказване по-рано през днешния ден, откакто интернационалната общественост разкритикува проекта на Израел да нахлуе в многолюдния град, ситуиран на границата с Египет . Израел от своя страна твърди, че Рафах е последната останала цитадела на ислямистката формация „ Хамас “ , по тази причина би трябвало да изпрати членове на армията там, с цел да се пребори сполучливо с нея. Понастоящем към 1,5 милиона палестинци обитават града , откакто са избягали от размирните дейности в други елементи на Газа. Премиерът посочи, че е нужна „ огромна интервенция “ в Рафах. Той разкри още, че е изискал от чиновниците по сигурността да показват „ двоен проект “ , който да включва евакуация на цивилни жители и военна интервенция за „ сриване “ на останалите бойни елементи на „ Хамас “.

По-рано през днешния ден силите на Израел бомбардираха цели в Рафах . Атаката беше осъществена часове откакто представители на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и филантропични организации приканиха Израел да не уголемява сухопътната си атака в Газа към града, където са потърсили леговище повече от половината от 2,3 млн. души на територията. Въздушните удари , осъществени през нощта и тази заран, са развалили съществено две жилищни здания в Рафах, а други два обекта са били бомбардирани в централната част на Газа. Поразена е била и постройката на детска градина, превърната в подслон за разселени палестинци. Според публицисти от „ Associated Press “, които са видели някои от жертвите, идващи в лечебните заведения, броят на починалите е 22 души .

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че държанието на Израел по време на войната, разпалена от смъртоносна офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври, е „ прекомерно “. До момента това е най-строгата рецензия от страна на Съединени американски щати към техния непосредствен съдружник, която свидетелства и за израз на угриженост за възходящия брой на жертвите измежду цивилното население в Газа.

Министерството на здравеопазването в ръководената от Хамас Ивица Газа осведоми през днешния ден, че общият брой на починалите палестинци е напът да доближи 28 000 души , като към две трети от тях са дами и деца. При преброяването на жертвите не се изяснява в детайли дали се касае за цивилни жители или за членове на армии и екстремистки организации.

Заявените планове на Израел да разшири сухопътната си атака до Рафах провокираха необикновена социална реакция във Вашингтон .

„ Все още не сме станали очевидци на никакви доказателства за съществено обмисляне на сходна интервенция, “, съобщи през вчерашния ден представителят на Държавния департамент Ведант Пател . По негови думи предприемането на сходна атака в този момент, „ без обмисляне и малко мислене в регион, където има заслон за един милион души, би било злополука “.

Джон Кърби , представител на Съвета за национална сигурност, съобщи, че израелска сухопътна атака в Рафах не е нещо, което Съединени американски щати биха подкрепили.

Подобен вид мнения са сигнал за усилване на несъгласията сред Съединени американски щати и израелския министър председател , който тази седмица показа своето обръщение за „ цялостна победа “ във войната, в миг, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беше в Израел, с цел да упорства за съглашение за преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на десетки заложници, държани в плен от „ Хамас “.

Представители на филантропични организации също предизвестиха за отрицателните вероятности, свързани с плануваната атака в Рафах.

„ Необходимо е последните останали лечебни заведения, приюти, пазари и водоснабдителни системи в Газа да продължат да действат. Без тях гладът и заболяванията ще набъбнат внезапно и ще лишават още повече детски животи, “, посочи Катрин Ръсел , която е част от екипа на УНИЦЕФ.

Тъй като войната продължава към този момент пети месец, израелските сухопътни сили към момента са съсредоточени върху град Хан Юнис , ситуиран северно от Рафах, само че Нетаняху неведнъж е заявявал, че Рафах ще бъде идващият, което основава суматоха измежду стотици хиляди разселени хора, живеещи там. Думите на водача разтревожиха и Египет , който разгласи, че всяка сухопътна интервенция в региона на Рафах или всеобщо пренасяне на хора през границата ще подкопае клаузите на 40-годишния му кротичък контракт с Израел. Както е известно, на този стадий по-голямата част от запечатаната граница сред Газа и Египет е главният вход за доставки на филантропична помощ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР