Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху издаде заповед във вторник, нареждаща на

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху издаде заповед във вторник, нареждаща на
Коментари Харесай

Нетаняху нареди предварителна съгласуваност на дипломатически срещи

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху издаде заповед във вторник, нареждаща на неговия кабинет да утвърждава авансово всичк и секрети дипломатически срещи. Това оповестява АП, като цитира изказване на неговият представител. Това се случва, до момента в който формалните лица се мъчеха да овладеят възходящата дипломатическа стихия поради разкритието на Израел, че неговият първи посланик се е срещнал с неговия либийски сътрудник.

Припомняме, че разкриването на първата известна среща сред израелски и либийски външни министри разпали гневни улични митинги в няколко либийски града и накара либийския външен министър Найла Мангуш да избяга в Турция от боязън за нейната сигурност. Либийският министър председател Абдул Хамид Дбейба, който оглавява едно от съперничещите си държавни управления на страната, сподели, че краткотрайно отстранява Мангуш от поста й поради докладваната среща. Либия има история на непрестанна неприязън към Израел.

Нетаняху изпрати директивата във вторник до всички държавни министерства, като изиска да получат утвърждение от неговия кабинет, преди да водят каквито и да било секрети политически диалози. Заповедта също по този начин изисква Нетаняху персонално да утвърждава публикуването на вести по отношение на такива чувствителни срещи. Помощник на Нетаняху, Топаз Лук , сподели, че Нетаняху е издал заповедта в отговор на последствията от абсурда в Либия. Не беше известно дали Нетаняху е знаел за срещата на външния министър Ели Коен с Мангуш преди време.

Министерството на външните работи на Израел разгласи в неделя, че Коен се е срещнал с Мангуш в Рим предходната седмица в това, което приветства като " историческа " стъпка към нормализиране на връзките с Либия. След като откри дипломатически връзки с арабските шейхства в Персийския залив, Обединените арабски емирства и Бахрейн, по време на администрацията на Тръмп, държавното управление на Нетаняху нетърпеливо желае да направи това с други арабски страни - в това число Саудитска Арабия - с цел да промени статута си в дълго враждебния си комшия и да постави завършек на районна изолираност.
 Среща с израелски сътрудник докара до премахване на външния министър на Либия
Среща с израелски сътрудник докара до премахване на външния министър на Либия

Напрежение и митинги в Триполи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР