Израелският министър на отбраната Йоав Галант очерта предложения за бъдещото

...
Израелският министър на отбраната Йоав Галант очерта предложения за бъдещото
Коментари Харесай

Израел очертава плановете си за Газа след войната

Израелският министър на защитата Йоав Галант очерта оферти за бъдещото ръководство на Газа, откакто войната сред Израел и Хамас завърши, оповестява. Tой сподели, че на територията ще има лимитирано палестинско ръководство.„ Хамас към този момент няма да управлява Газа, а Израел ще резервира цялостния надзор върху сигурността “, добави той. Боевете в Газа продължиха дружно с публикуването на проекта, като през последните 24 часа бяха убити десетки хора, заяви ръководеното от Хамас здравно министерство. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен би трябвало да се върне в района тази седмица. Очаква се той да организира диалози с палестински публични лица в окупирания Западен бряг и израелски водачи.

Посещението му идва на фона на нараснало напрежение в района след убийството на водача на паравоенната организация Салех ал Арури във вторник в столицата на Ливан Бейрут. Убийството се приписва Израел, а оттова нито е удостоверяват, нито отхвърлят присъединяване. Съгласно настоящия проект на господин Галант за „ четирите ъгъла “, Израел ще резервира цялостния надзор върху сигурността на Газа. Многонационални сили ще поемат отговорността за възобновяване на територията след разрушенията, породени от израелските бомбардировки. Според проекта, прилежащ Египет ще има неуточнена роля. Но документът прибавя, че палестинците ще бъдат виновни за ръководството на територията. „ Жителите на Газа са палестинци, затова палестинските органи ще дават отговор, при изискване, че няма да има враждебни дейности или закани против Израел “, разяснява още Галант.

Говоренето за „ деня по-късно “ в Газа докара до надълбоко противоречие в Израел. Някои крайнодесни членове на държавното управление на Бенямин Нетаняху обявиха, че палестинските жители би трябвало да бъдат насърчени да изоставен Газа, с цел да бъдат възобновени еврейските селища на територията - спорни оферти, които бяха отхвърлени като „ екстремистки “ и „ неизпълними “ от други страни в района и от някои от съдружниците на Израел. Въпреки че предложенията на Галант може да се считат за по-практични от препоръчаните от някои от сътрудниците му в кабинета, те евентуално ще бъдат отхвърлени от палестинските водачи, които споделят, че на самите поданици на Газа би трябвало да бъде разрешено да поемат цялостен надзор върху ръководството на територията, откакто войната завърши.

Нетаняху не е приказвал обществено в детайлности за това, по какъв начин съгласно него би трябвало да се ръководи Газа. Той допусна, че войната в Газа може да продължи още няколко месеца, като оповестената цел е да се смаже изцяло Хамас. Планът на Галант също обрисува по какъв начин израелските военни се стремят да продължат в идната фаза на войната. Той добави, че Израелските отбранителни сили (IDF) ще подхващат по-целенасочен метод в северната част на линията Газа, където интервенциите ще включват набези, разрушение на тунели, както и въздушни и наземни удари. „ На юг израелската войска ще продължи да се пробва да наблюдава водачите на Хамас и да избави израелски заложници “, сподели още министърът на защитата. Вчера от Израелските отбранителни сили оповестиха, че са блъснали региони в северната и южната част на линията, в това число град Газа и Хан Юнис.

превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР