Израелските военни заявиха вчера вечерта, че са открили и унищожили

...
Израелските военни заявиха вчера вечерта, че са открили и унищожили
Коментари Харесай

Израел унищожи един от най-важните тунели на Хамас в ивицата Газа

Израелските военни обявиха през вчерашния ден вечерта, че са разкрили и унищожили стратегически тунел на " Хамас " в линията Газа, който се е простирал на няколкостотин метра, съобщи ДПА.

Той е минавал на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, поречието на реката, която разделя северната и южната част на Газа, предава Българска телеграфна агенция.

Бойци от палестинската войнствена формация " Хамас " са употребявали тунела, с цел да се придвижват неусетно през крайбрежната линия.

Израелските бойци към този момент бяха заели позиции по продължение на Уади Газа преди седмици, с цел да попречат на бойците на " Хамас " да се придвижват по суша сред двете елементи на територията.

Обширният лабиринт от тунели на Хамас, прочут в разговорната тирада като " метрото на Газа ", съставлява голямо предизвикателство за израелските въоръжени сили, показва ДПА.

След терористичната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при която починаха над 1200 души, израелските военни се пробват да унищожат групировката и нейната инфраструктура.

Израел пресмята, че тунелите се простират на стотици километри през дребната и гъсто обитаема линия Газа.

Смята се, че множеството от над 100-те заложници, които " Хамас " към момента държи, се намират в тунелите. Смята се също, че ръководителят на " Хамас " в Газа Яхия Синуар и неговите висши командири се крият в тунелите южно от Уади Газа в региона на Хан Юнис. 

По силата на съглашение, реализирано с посредничеството на Катар сред Израел и " Хамас ", израелските заложници в линията Газа ще получават медикаменти.

Кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че закупените във Франция медикаменти в началото ще бъдат превозени през днешния ден до Египет на борда на два катарски военни самолета. Оттам те ще бъдат превозени до линията Газа.

Лекарства са предопределени за над 100 израелски заложници, които остават в плен в Газа, отбелязва Асошиейтед прес. Това е първото съглашение сред враждуващите страни след едноседмичното преустановяване на огъня в края на ноември предходната година. Червеният кръст не се е срещал със заложниците и се допуска, че доста от тях, в това число няколко възрастни мъже, имат остра потребност от медикаменти, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР