Израелските военни попречиха на Украйна да придобие шпионски софтуер Pegasus

...
Израелските военни попречиха на Украйна да придобие шпионски софтуер Pegasus
Коментари Харесай

Израел забрани продажбата на шпионски софтуер Pegasus на Украйна

Израелските военни попречиха на Украйна да придобие шпионски програмен продукт Pegasus от боязън от съветска реакция.

За това написа Washington Post, базирайки се на източници и представители на западното разузнаване. Властите в Израел се опасяват от стъпки, които ще доведат до борба с Русия.

Pegasus е един от най-сложните шпионски програмен продукт за смарт телефони. Софтуерът е създаден от NSO Group. След заразяване на Android или iOS системите, смарт телефоните се трансформират в пълноценни устройства за следене.

Израелската организация за надзор на износа на защитата отхвърли лиценз, който разрешава на NSO Group да продава в Украйна. Смята се, че това се е случило още през 2019 година, само че точният час не е явен.

Израелското министерство на защитата призна, че взема поради необятен набор от фактори при издаване на лиценз за Pegasus. „ Политическите решения по отношение на контрола на износа вземат поради сигурността и стратегическите съображения, които включват спазването на интернационалните съглашения “, се споделя в изказването.

Министърът на цифровата промяна Михаил Федоров в връзка с изданието не удостовери желанието на Украйна да закупи програмен продукт Pegasus, само че призна, че страната търси израелски технологии.

" Израелското държавно управление сега не взе участие в полемики за офанзивни технологии, само че сме в непрекъснати договаряния с доста израелски компании. Имаме задоволително благоприятни условия да спечелим (войната с Руската федерация - бел. ред.) ", сподели той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР