Израелските военни обявиха, че провеждат нападение срещу болничния комплекс Ал-Шифа

...
Израелските военни обявиха, че провеждат нападение срещу болничния комплекс Ал-Шифа
Коментари Харесай

Израелските военни влязоха в болницата Ал-Шифа в Газа в търсене на команден пункт на Хамас

Израелските военни оповестиха, че организират нахлуване против болничния комплекс " Ал-Шифа " в линията Газа като част от своята " прецизна " интервенция против палестинския клон на " Хамас ".

 

Израелските сили за защита (IDF) увериха, че интервенцията има за цел да победи радикалната ислямистка шиитска формация и да избави заложници, наблягайки, че спорът е " с Хамас, а не с цивилните в Газа ", посочи АП.

 

" Ал Джазира " заяви, че в двора на болничното заведение са влезнали израелски танкове.

 

Новината идва, откакто интернационалната общественост, в това число Съединените щати, изрази дълбока угриженост от безмилостните офанзиви против лечебни заведения в Газа.

 

По-рано представителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра предизвести за допустимо израелско нахлуване против болничния комплекс " Аш Шифа " в анклава, като съобщи, че Израел е уведомил здравните чиновници на Газа, че неговите сили ще нахлуят в лечебното заведение.

Израел " ни осведоми, че в околните минути ще нападне болничния комплекс " Ал Шифа ".

" Окупацията не посочи дали ще влязат в комплекса, само че сподели, че до няколко минути ще нахлуе в комплекса. Не знаем по какъв начин ще нахлуе и какъв механизъм ще употребява, нито пък знаем желанията на Израел във връзка с нахлуването ", добави Ал Кидра.

Ройтерс акцентира, че не може да удостовери обстановката в " Аш Шифа " от самостоятелен източник.

Междувременно " Хамас " съобщи, че Байдън е " напълно виновен " за израелската интервенция в болница " Аш Шифа ".

Палестинското придвижване " Хамас " съобщи, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска интервенция в болничното заведение " Ал Шифа " в Газа, съобщи Франс прес.

" Държим окупацията (наименованието, което " Хамас " употребява за Израел) и президента Байдън напълно виновни за нападението на израелската войска против медицинския комплекс " Аш Шифа ", се споделя в изказване на " Хамас ", оповестено на арабски език.

" Предупреждаваме, че в болничното заведение може да се стигне до всеобщо ликвидиране ", съобщи още министерството на " Хамас ". Движението ръководи Ивицата Газа.

Директорът на здравните служби в линията Газа Мунир Абу Ал Риш съобщи пред телевизия " Ал Джазира ", че се намира в болница " Аш Шифа ", където съгласно него пациентите са в положение на суматоха, и че чува звуци от детонация.  

Няколко хиляди души - пациенти, личен състав и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница " Ал Шифа ", която е обградена " от всички страни " от израелската войска, съгласно " Хамас ".

Движението оповестява за " натоварен обстрел ".

Израелската войска счита, че " Хамас " употребява болничното заведение, с цел да укрива стратегическа инфраструктура, а популацията се употребява като " жив щит ". В понеделник Белият дом поддържа изказванията на израелския си съдружник и съобщи, че " Хамас " и другата палестинска ислямистка формация - " Ислямски джихад ", имат " команден и надзорен център в болница " Аш Шифа ".

" Хамас " отхвърли тези обвинявания и съобщи, че " тези изказвания дават зелена светлина на израелската окупация да извърши по-нататъшни брутални кланета, ориентирани против лечебни заведения, за заличаване на здравната система на Газа ".

" През последните няколко седмици неведнъж посочвахме, че продължаването на потреблението на болница " Аш Шифа " за военни цели от страна на " Хамас " ще докара до преустановяване на нейната отбрана по силата на интернационалното право ", съобщи нощес представителят на израелската войска Даниел Хагари.

Във вторник израелската войска съобщи, че е " уведомила съответните управляващи в Газа, че всички военни действия в болничното заведение би трябвало да бъдат прекъснати в границите на 12 часа ", само че това " за жалост не се случи "

Правителствени представители прецизираха, че дружно с военните са изпратени лекари и преводачи с арабски за оказване на първа помощ на пациентите в болничното заведение.

Има специфичен ескорт с медикаменти и всичко належащо за първа здравна помощ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР