Израелските сили се сражаваха с бойци на Хамас през взривени

...
Израелските сили се сражаваха с бойци на Хамас през взривени
Коментари Харесай

САЩ: Палестинците трябва да управляват Газа след войната

Израелските сили се сражаваха с бойци на Хамас през взривени от снаряди здания в град Газа в четвъртък, до момента в който към 80 страни и организации се срещнаха в Париж, с цел да координират филантропичната помощ и да намерят способи да оказват помощ на ранените цивилни да избягат от обсадата, предава Ройтерс.

Жителите на град Газа споделиха, че израелците се бият с Хамас и други екстремисти и че танкове са ситуирани към града. Те споделят, че израелските сили се доближават до две лечебни заведения, където хиляди разселени палестинци търсят заслон.

Израелската войска съобщи, че нейните войски са навлезли в сърцето на град Газа, основния бастион на Хамас и най-големия град в палестинския крайбрежен анклав, до момента в който ислямистката формация съобщи, че нейните бойци са нанесли тежки загуби. Въоръженото крило на Хамас разгласява в сряда видео, което наподобява демонстрира интензивни улични борби дружно с бомбардирани здания в град Газа. Израелските танкове са срещнали тежка опозиция от бойци на Хамас, употребяващи подземни тунели, с цел да устройват засади, съгласно източници от подкрепяната от Иран Хамас и обособената формация Ислямски джихад.

Докато войната Израел-Хамас навлиза във втория си месец, Съединените щати споделиха, че когато войната завърши, палестинците би трябвало да ръководят Газа. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен очерта в сряда алените линии и упованията на Вашингтон за обсадената крайбрежна територия, отхвърляйки мненията на Израел, че ще дава отговор за сигурността в Газа за неопределен срок.

Не би трябвало да има " реокупация на Газа след края на спора. Никакви опити за обсада или блокада на Газа. Никакво понижаване на територията на Газа ", сподели Блинкен на конференция в Токио. Докато Блинкен сподели, че може да има потребност от " някакъв временен интервал " в края на спора, само че следкризисното ръководство в Газа би трябвало да включва палестинските гласове.

„ Тя би трябвало да включва палестинско ръководство и Газа, обединена със Западния бряг под палестинската власт. “

Палестинската власт (ПА), която упражнява лимитирано самоуправление в елементи от окупирания от Израел Западен бряг, споделя, че Ивицата Газа, където Хамас ръководи от 2007 година, е неразделна част от това, което планува за бъдеща палестинска страна.

Израелски публични лица изясниха, че нямат желание да окупират Газа след войната, само че към момента не са дефинирали по какъв начин могат да обезпечат сигурност, без да поддържат военно наличие. Израел изтегли войските си от Газа през 2005 година

Израел стартира военното си нахлуване против Газа в отговор на трансгранично нахлуване на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, при което въоръжени лица убиха 1400 души, най-вече цивилни, и взеха към 240 заложници, съгласно израелски данни.

Палестинските управляващи споделиха, че 10 569 души са били убити към сряда, 40% от тях деца. Израел твърди, че 33 негови бойци са били убити.

Конференция в Париж в четвъртък, на която участват арабски народи, западни сили, членове на Г-20 и Неправителствени организации групи като Лекари без граници, ще разиска ограничения за облекчение на страданието в Газа, само че без пауза в борбата упованията са ниски. „ Целта в действителност е да работим с всички участници, а също и с Израел... с цел да позволим усъвършенстван достъп “, сподели представител на френския президент пред кореспонденти преди конференцията.

Сред обсъжданите разновидности ще бъде основаването на морски кулоар, който да употребява морските пътища за транспорт на филантропична помощ в Газа и да се види по какъв начин могат да се употребяват кораби за подкрепяне на евакуацията на ранените.

Хиляди палестински цивилни излязоха в сряда в изоставено шествие от северната част на Газа, търсейки леговище от израелските въздушни удари и яростните наземни борби сред израелските войски и бойците на Хамас.

Изселването се случи по време на четиричасов прозорец, разгласен от Израел, който сподели на жителите да изтеглят обградените северни елементи на Газа или рискуват да попаднат в капан на насилието. Но централната и южната част на анклава също бяха още веднъж обстрелвани.

Огромен брой разселени хора измежду 2,3-милионното население на Газа към този момент са натъпкани в учебни заведения, лечебни заведения и други места на юг.

Хиляди други остават на север, в това число в основната болница Ал Шифа в град Газа.

Израел упрекна Хамас за гибелта на цивилни в Газа, заявявайки, че ги употребява като живи щитове и крие оръжия и оперативни центрове в жилищни региони.

„ Тъй като смъртните случаи и пострадванията в Газа не престават да нарастват заради засилените военни дейности, интензивната претъпканост и нарушените здравни, водоснабдителни и канализационни системи съставляват спомагателна заплаха: бързото разпространяване на инфекциозни заболявания “, предизвести Световната здравна организация в сряда.

СЗО сподели, че повече от 33 551 случая на диария са докладвани от средата на октомври, по-голямата част от които са измежду деца на възраст под пет години.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР