Китай отхвърли обвиненията на украинския президент Володимир Зеленски, че се

...
Китай отхвърли обвиненията на украинския президент Володимир Зеленски, че се
Коментари Харесай

Китай отхвърли обвиненията на Зеленски, че оказвал натиск върху други държави за мирната среща


Китай отхвърли обвиняванията на украинския президент Володимир Зеленски, че се пробва да попречи на други страни да вземат участие в плануваната мирна среща на върха за войната в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

На 2 юни на конгрес по сигурността в Сингапур Зеленски съобщи, че Пекин " работи интензивно през днешния ден, с цел да попречи на страните да дойдат на мирната среща на върха ", чийто хазаин ще бъде Швейцария по-късно този месец.

Киев се надява, че срещата на върха ще му помогне да завоюва необятна интернационална поддръжка за своето виждане за изискванията, нужни за преустановяване на съветската инвазия.

Миналата седмица Китай разкритикува конференцията, заявявайки, че за него ще бъде " мъчно " да участва, в случай че Русия не взе участие.

Министерството на външните работи на Пекин разгласи, че " позицията на Китай е открита и транспарантна и няма безусловно никакъв случай да оказваме напън върху други страни ".

" По отношение на мирните договаряния позицията на Китай е почтена и обективна. Тя не е ориентирана против никоя трета страна и, несъмнено, не е ориентирана против семейството на Швейцария на тази среща на върха за мир ", акцентира говорителката Мао Нин на постоянен брифинг за медиите.

Зеленски заяви, че досега за присъединяване в конференцията са се записали повече от 100 страни и организации.

Китай упорства, че е неутрална страна в спора и се стреми да постави завършек на военните дейности посредством разговор.

Но Пекин е подложен на критика от западните страни, че поддържа мощни връзки с Москва и дава на съветския президент Владимир Путин дипломатическо и политическо прикритие за водене на нападателна война.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР