Израелски въздушни удари по Ивицата Газа през последните 24 часа

...
Израелски въздушни удари по Ивицата Газа през последните 24 часа
Коментари Харесай

Жертвите в Газа станаха 2 215, над 10 хил. са ранените. 325 са убитите от израелски удари за последните 24 часа

Израелски въздушни удари по Ивицата Газа през последните 24 часа са умъртвили минимум 324 палестинци, други 1000 са били ранени, заяви през днешния ден здравното министерство на Газа, съобщи Ройтерс. Според информациите на това ведомство измежду починалите са минимум 126 деца и 88 дами, добавя Българска телеграфна агенция.

Според палестинските здравни управляващи жертвите в региона са 2215, ранените наближават 10 хиляди, а има 54 убити и ранени и на Западния бряг. Хиляди палестинци избягаха от северната част на ивицата Газа в очакване на предстоящото израелско сухопътно настъпление.

" Около линията Газа израелските елементи заемат групировка в подготовка за идващия стадий от интервенциите ", сподели израелският боен представител подполковник Йонатан Конрикус на видео брифинг рано в събота. " Те са на всички места към линията Газа, на юг, в центъра и на север, и се приготвят да изпълнят каквато и цел да получат, каквато и задача да им бъде сложена. "

 

В квартал Тел Ал-Хава в град Газа, част от региона, който Израел подреди да бъде евакуиран, военни самолети бомбардираха жилищен регион през нощта, удряйки няколко къщи, съгласно поданици, които разгласиха апели в платформите на обществените медии. Стотици поданици на квартала са се скрили в близката болница Кудс и възнамерявали да се причислят към бягащите на юг сутринта, разказва " Ройтерс ".

" Преживяхме нощ на смут. Израел ни наказа, тъй като не искахме да напуснем дома си. Има ли грубост, по-лоша от тази? ", сподели татко на три деца по телефона на " Ройтерс " от болничното заведение, отказвайки да назове името си от боязън от репресии. " Никога нямаше да си потегли, избирам да умра и да не си потеглям, само че не мога да видя по какъв начин брачната половинка ми и децата ми умират пред очите ми. Безпомощни сме. "

 

В същото време в петък " Хамас " още веднъж прикани популацията да не извършва инструкциите на израелската войска и да стои по домовете си. Появиха се и известия за издигане на постове по някои пътища за да се попречи на палестинците да избягат от бомбардировките. " Хамас " се закле да се бори до последната капка кръв и сподели, че заповедта за овакантяване е израелски трик, с цел да принуди жителите да се откажат от домовете си. Джамиите в град Газа насочиха апели към хората да останат.

Израелската войска към този момент направи няколко къси навлизания в Ивицата Газа благодарение на танкове и бронирана техника, като оповестява за прибрани тела на отвлечени преди седмица от терористите и залавяне на най-малко двама от водачите на групировката.

 

Командир на ислямисткото придвижване " Хамас ", управлявал кървавото нахлуване против Израел на 7 октомври, е погубен от израелската войска, пък съобщи през днешния ден израелски боен представител, представен от Франс прес.

" Командир на подразделението " Нухба " (в превод от арабски значи " първокласен " - бел. АФП) на " Хамас ", управлявал предишния уикенд нападението против израелски обитаеми места покрай линията Газа, бе погубен при въздушна офанзива ", се споделя в официалното съобщение на представителя.

 

В Хан Юнис - другото огромно населено място в южната част на Ивицата Газа, израелски самолети удариха четириетажна постройка, убивайки и ранявайки няколко души. Десетки палестинци се втурнаха натам, с цел да оказват помощ за спасяването на хора, блокирани в руините.

" Това е геноцид, не война, това е геноцид. И това е опит за изселване на хората от линията Газа, само че това няма да се случи ", сподели локалният гражданин Мохамад Садек, представен от " Ройтерс ". " Мъченици са заклещени под руините и до момента нито ние, нито медиците, нито гражданска отбрана успяхме да ги извадим. "

Израел твърди, че заповедта за овакантяване е краткотрайна и е филантропичен жест за отбрана на жителите от щета, до момента в който унищожава въоръжените от " Хамас ", окопали се в град Газа. Организацията на обединените народи споделя, че толкоз доста хора не могат да бъдат безвредно преместени в обсадения анклав, без да се аргументи филантропична злополука.

 

" Удряме враговете си с невиждана мощност ", сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху в изказване, което бе извънредно, тъй като бе излъчено по малкия екран след началото на еврейския шабат в петък. В него министър председателят на процедура не разгласи нищо ново, което сътвори известно комплициране за какво е било нужно да се нарушава традицията.

Организацията на обединените народи пресметна, че десетки хиляди палестинци са се насочили на юг от северна Газа след израелската заповед в петък, добавяйки към 400 хиляди поданици на Газа, които към този момент са разселени по-рано през седмицата.

" Първоначално не бяха обезпечени безвредни коридори, с цел да могат хората да изпълнят заповедите да се придвижат на юг. Стотици хора, в това число фамилии, трябваше да избягат пешком. Има опасения по отношение на продоволствената сигурност и достъпа до вода, заслон и здравни грижи на новите вътрешно разселени лица ", обявиха от Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Организация на обединените нации и други институции приканиха Израел да вдигне цялостната си блокада на Газа, с цел да може помощта да влезе. " Нуждаем се от неотложен филантропичен достъп в цяла Газа, с цел да можем да доставяме гориво, храна и вода на всеки нуждаещ се ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в петък. " Дори войните имат правила. "

 

Съединените щати твърдо поддържаха своя съдружник Израел, само че го приканиха да заобикаля цивилни жертви.

Президентът Джо Байдън сподели, че оправянето с филантропичната рецесия е главен приоритет. Екипи на Съединени американски щати в района работят с Израел, Египет, Йордания, други арабски държавни управления и Организация на обединените нации, сподели той. " По-голямата част от палестинците нямат нищо общо с Хамас и ужасяващите офанзиви на Хамас ", сподели Байдън. " И те също страдат вследствие на това. "

Съединени американски щати оповестиха в ранния следобяд, че работят с Израел, Египет и Катар да бъде отворен граничният пункт Рафа към Египет, с цел да влезе идващата със самолети филантропична помощ и да бъдат пропуснати част от бягащите палестинци.

Каквото и да е отваряне на пунктовете в посока Египет би трябвало да бъде координирано с Израел ли най-малкото след контакт с израелската страна, подсети армейският представител в събота. " Засега това не се случва ", добави вицеадмирал Даниел Хагари.

 

Източници: Ройтерс, Българска телеграфна агенция, " Дневник "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР