Израелски изтребители вчера атакуваха сграда на иранската дипломатическа мисия в

...
Израелски изтребители вчера атакуваха сграда на иранската дипломатическа мисия в
Коментари Харесай

Светът очаква отмъщението на Техеран след израелския обстрел на иранското консулство в Дамаск

Израелски изтребители през вчерашния ден нападнаха постройка на иранската дипломатическа задача в Сирия, като при нападението бяха убити трима ирански генерали и четирима офицери. Опасенията, че отговорът на Иран може да докара до разгръщане на войната в Близкия изток, през днешния ден заемат централно място в западния щемпел, съобщи Българска телеграфна агенция.

В. " Ню Йорк таймс " написа, че убитите ирански военни са ръководели тайните интервенции на Иран в Близкия изток. При удара са починали трима генерали от елитните сили " Кудс " към Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) и още четирима офицери.

Whoever or whatever was targeted adjacent to the Iranian embassy in the Mazzeh neighborhood of Damascus serves as a stark Israeli warning to Tehran regarding its nefarious activities against the Jewish state.
— Joe Truzman (@JoeTruzman)

Един от тях е Реза Сахеди, старши пълководец в " Кудс ", който е управлявал тайните им военни интервенции в Сирия и Ливан. Загинал е и заместникът му - военачалник Мохамед Хади Хаджриахими, както и военачалник Хосейн Аман Алахи, който е отговарял за военните интервенции на " Кудс " в района. 

Според двама представители на КГИР въздушният удар е бил нанесен в миг, в който е имало загадка среща сред чиновници на иранското разузнаване и палестински бойци, измежду които и водачи на подкрепяната от Техеран палестинска формация " Ислямски джихад ". 

Израел и Иран се разминават в мненията си за точното предопределение на атакуваната постройка. Иран споделя, че тя е част от комплекса на дипломатическата му задача в Сирия. Сирийският дипломат в Иран Шафик Даюб също съобщи, че е била изумена дипломатическа постройка, което е " очевидно и цялостно нарушаване на всички интернационалните конвенции и правила ".

Израел обаче твърди, че постройката се е употребила от КГИР, което я прави законна военна цел, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Според Али Ваез, специалист по въпросите на Иран от неправителствената организация " Международна спешна група ", офанзивата на дипломатически обект е еднакво на нахлуване против Иран " на негова лична територия ". Ако иранските управляващи не подхващат ответни дейности, това ще подкопае военното им наличие в Сирия. Но в случай че отговорят, те ще попаднат в клопката, който съгласно тях Израел им е заложил, с цел да влязат в директна война, добави Ваез пред " Ню Йорк таймс ".

В петък Израел нанесе въздушни удари по обекти край северния сирийски град Алепо, напомня изданието. Според основания във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права при тази офанзива са починали 36 сирийски военнослужещи, седем бойци от " Хизбула " и един сириец, член на проиранска милиция. Това бе едно от най-тежките израелски набези в страната от години, отбелязва американското издание.

Британският в. " Телеграф " обръща внимание на обстановката в Северен Израел, където хиляди хора са евакуирани поради реализираните и от двете страни набези по израелско-ливанската граница. Правителството на Бенямин Нетаняху е подложено на все по-силен напън да реализира съглашение, което да подсигурява прекратяването на огъня с " Хизбула " или да нахлуе в Ливан, с цел да спре офанзивите, показва изданието.

Израелският министър на защитата Йоав Галант в петък даде обещание да разшири интервенциите против " Хизбула " " в Бейрут, Дамаск или на по-далечни места ", като думите му явно са в отговор на рецензиите към държавното управление, отбелязва " Телеграф ".

Ливанската шиитска формация се зарича да ще продължи да обстрелва северната част на Израел, до момента в който не спре войната в линията Газа, само че съгласно доста анализатори " Хизбула " заобикаля дейности, които биха могли да доведат до ескалация на цикъла от набези и прерастването им в пълномащабна война. 

В. " Файненшъл таймс " също се стопира на въпроса какви могат да бъдат последствията от вчерашната израелска офанзива в Дамаск. 

От октомври насам подкрепяните от Иран сили в района, наричани от Техеран " ос на съпротивата ", си разменят удари с Израел и нападат американски сили и бази в Близкия изток, което ускори опасенията от експлоадирането на по-широк спор, показва изданието. 

След като при започване на годината при  атака с дрон против американска военна база на йорданско-сирийската граница бяха убити трима американски военнослужещи, през последните седмици Техеран се опита да понижи напрежението. През януари висши американски и ирански чиновници организираха непреки диалози и двете страни демонстрираха признаци на опит за деескалация на военните дейности, напомня " Файненшъл таймс ". 

Санам Вакил, началник на програмата за Близкия изток в мозъчния концерн " Чатъм хаус ", съобщи, че вчерашната офанзива е " най-сериозната демонстрация на ескалация, водена от съзнателното желание Иран да бъде подложен в отбранителна позиция ".

" Войната на Израел не е единствено против " Хамас ", тя е ясно ориентирана към задачата да се удари цялата ос на съпротивата, с цел да се отслабят редица групировки ", уточни Вакил.

По думите му Техеран е посочил, че не желае директен спор с Израел и Съединени американски щати, само че ударът по иранската дипломатическа задача може да го " принуди да работи ".

" Израел счита, че напъните за въздържане на Иран са ефикасни и е подготвен да поеме риска от война, с която доста да утежни ситуацията на Иран и " Хизбула ", сподели Емил Хокайем, старши помощник в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.

" Тези калкулации ще работят до един миг, само че по-късно ще станат пагубни ", добави Хокайем, представен от " Файненшъл таймс ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР