Израелски археолози показаха фрагмент от древен папирус, в който според

...
Израелски археолози показаха фрагмент от древен папирус, в който според
Коментари Харесай

Израел показа древен папирус в подкрепа на претенцията към Ерусалим

Израелски археолози демонстрираха откъс от античен папирус, в който съгласно тях е най-ранното споменаване на Ерусалим на иврит отвън Библията, заяви Ройтерс.

Правителството незабавно употребява откритието като доказателство за еврейската връзка със светия град.
Фрагментът е с размери 11 см на 2,5 см. Той е от 7-и век прочие н. е. Представен беше на конференция в Ерусалим малко откакто ЮНЕСКО одобри резолюция, която съгласно Израел отхвърля връзката на юдаизма с античния град.

Текстът на два реда от папируса демонстрира, че фрагментът е част от документ за заплащане на налози и прекачване на артикули към хранилища в Ерусалим. Той гласи: „ От домашната прислужница на краля, от Наарат, стъкленици вино, към Ерусалим “.

Документът е конфискуван от крадци, обрали пещера.

Израел счита целия Ерусалим за своя столица, само че не всички са съгласни с това. Палестинците желаят Източен Ерусалим да бъде столица на самостоятелна страна на територията на Западния бряг и линията Газа.

Откриването на папирус, на който е написано името на нашата столица Ерусалим, е още едно доказателство, че Ерусалим е бил и ще остане безконечната столица на еврейския народ,

сподели израелският културен министър Мири Регев.

Саеб Еракат, общоприет секретар на Организацията за избавление на Палестина, упрекна Израел, че води акция на „ археологически изказвания и деформиране на обстоятелства “, с цел да циментира претенциите си за свещения град.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР