Израелски археолози откриха съд от слонова кост, датиращ от 6000

...
Израелски археолози откриха съд от слонова кост, датиращ от 6000
Коментари Харесай

Израелски археолози откриха съд от слонова кост на 6000 години

Израелски археолози откриха съд от слонова кост, датиращ от 6000 години, който е и първият по рода си, открит в района, заяви Израелската работа за антики, представена от Българска телеграфна агенция.

Малката дамаджана, известна като амфориск, направена от слонова кост, е доказателство за мощното взаимоотношение сред Израел и Египет преди хилядолетия. Открита е на части по време на разкопки през 2020 година от Израелската работа за антики в Хорбат Ракик, покрай Беер Шева. Съдът се реставрира в лабораториите на Службата за антики, с цел да бъде съединен отначало.

" Съдът е с диаметър 20 сантиметра. Той е превъзходен и извънреден по своя дизайн ", сподели Янир Милевски, някогашен началник на праисторическия отдел на службата. " Малките дръжки в профил са симетрично ситуирани, като две дръжки са вградени в гърлото на съда, а другите две са отвесно под тях в основата му. "

Според Милевски " съдовете са се поставяли съзнателно по характерен метод, с деликатно обсъждане. В научните среди е общоприето, че оставянето и заравянето на фигурки и счупени съдове е част от паметни церемониални действия ". " От метода, по който са подредени купичките, съдът от слонова кост, който е бил строшен още в древността, очевидно е бил заровен по умишлен метод - което наподобява свидетелства за смисъла, което му е било приписвано ", изясни той.

Съставът на съда от слонова кост повдига завладяващи въпроси за производството му, споделиха учени. " Съдът е добре направен и употребява в оптималната степен истинския бивен камък, който тогава е бил най-ценният материал. Ако е бил основан тук, това разкрива високия стандарт на занаятчиите, които са живеели тук, които са знаели по какъв начин да обработват слонова кост, а също по този начин са познавали анатомията на слоновете ", споделя Милевски.

Разположението на Хорбат Ракик сред Средиземно и Мъртво море го е трансформирало в основен кръстопът за комерсиалните пътища и културния продан в историята. При разкопките от 80-те години на предишния век са открити артефакти и структури, датиращи от халколитния интервал, желязната и византийската ера.

Учените се чудят дали стомната е импортирана в приключен тип или е направена на място, което демонстрира умеенето на античните занаятчии да работят със слонова кост.

По-нататъшният разбор на биомолекулярните данни на слоновата кост има за цел да дефинира нейния източник. Като изследват диетата на слона, откривателите се надяват да проследят произхода на съда и да разкрият повече за античните търговски пътища и културни взаимоотношения.

Съдът ще бъде показан вдругиден за първи път пред обществеността на годишната конференция на Израелското праисторическо общество в Йерусалим.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР