Израелската служба за антики представи медна рибарска кукичка на 6000

...
Израелската служба за антики представи медна рибарска кукичка на 6000
Коментари Харесай

Откриха рибарска кукичка на 6000 години. Какво са ловили с нея?

Израелската работа за антики показа медна рибарска кукичка на 6000 години. Тя е една от най-старите в света, заяви израелската новинарска организация ТПС. Риболовното помагало е намерено през 2018 година по време на разкопки преди построяването на нов квартал в крайбрежния град Ашкелон.

Яел Абади Рейс, директорка на Службата за антики, изясни, че
дължината на риболовната кукичка
е 6,5 см, а широчината е 4 см. Според нея тези огромни размери са подобаващи за лов на огромни акули или риба звук.

„ По-древните куки за риба, открити преди, са направени от кост и са доста по-малки от тази. Мед стартира да се употребява през халколита. Впечатляващо да открием, че това софтуерно изобретение е било прилагано в древността за производството на куки за риболовците по средиземноморското крайбрежие “, изясни тя.

През халколитния интервал към е имало огромни селища. Там са било развито селското стопанство – развъждане на овце, кози и говеда, развъждане на пшеница, ечемик и бобови култури, както и зарзаватчийство.

„ За питателните привички на хората, живели тук преди 6000 години, научаваме от останките от скотски кости, открити в антични ями за боклуци. От изгорелите пшенични зърна, открити в пещи, и от откритите принадлежности за лов, готвене и обработка на храна, в това число кремъчни сърпове и разнородни керамични съдове за предпазване, готвене и консервиране на храната посредством ферментация и осоляване “, добави Абади Райс.

„ Рядката кука за лов на риба споделя историята на риболовците от селото. Те са излизали в морето с лодките си и са хвърляли във водата медната кука за риба с вярата да прибавят към храната си крайбрежни акули “, заключи Яел Абади Рейс.

Находката ще бъде показана по време на 48-ия археологически конгрес в Йерусалим, който стартира на 3 април.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР